Način pripreme
Crni luk, beli luk i celer sameljite ili iseckajte na veoma sitne komadiće.
Šargarepu isekcajte na kockice.
Zagrejte ulje i u njemu prvo prodinstajte šargarepu, a nakon toga stavite ostalo povrće.
Kada povrće ostane samo na masnoći dodajte paradajz i obe vrste aleve paprike - slatku i dimljenu. Mešajte dok se smesa ne zgusne.
Sipajte oko jedne i po šolje vode i malo soka od limuna, dodajte pasulj i leblebiju - ne treba da budu prekuvani, već čvrsti.
Dodajte so, nanu i biber i sve prebacite u vatrostalnu posudu ili zemljanu posudu.
Pecite na 200-210 stepeni dok tečnost ne ispari, a ako pasulj i leblebija još uvek nisu potpuno skuvani, dodajte još vode dok ne omekšaju potpuno.
Toplo jelo sa pasuljem i leblebijom se poslužuje posuto svežim krupno seckanim peršunom. Može da se jede i hladno.
Prijatno!