Način pripreme
Njegovo spremanje nije teško. Ovo je jedno od onih jela koja se spremaju za specijane prilike. Za ovaj način spremanje nam je treba nam samo so, biber i grančica ruzmarina i teleće meso - bonfile, poznato po svojoj nežnosti i sočnosti.
Spremam ga najtradicionalniji način: zapečem u tianju sa obe strane da se zarumeni i nakon toga stavljam u rernu da se peče nekoliko minuta. Ali to što odlikuje pečeni kontrafile sa solju i biberom od ostalih varijanti, jeste aroma ruzmarina, koja mu daje sveži i posebniji ukus.
Spremanje telećeg filea traje kratko, tako da meso iznutra ostaje ružičasto i nežno.
Spremanje pečenog filea. Vezujem teleći file kuhinjskim koncem i dodajem nekoliko strukova ruzmarina, da ga začini.
U tiganj, pogodan i za rernu, sipam 2-3 grudve maslaca, 2 kašike maslinovog ulja ekstra devičanskog i dodajem meso. Pažljivo ga zapečem sa svih strana, nakon toga dodajem šolju belog vina.
Dinstam sa vinom dok alkohol ne ispari na jakoj vatri. Dodajem so i biber po ukusu i stavljam u rernu na 30 minuta na 200 stepeni.
Pred kraj kuvanja ostavljam da odstoji nekoliko minuta, nakon toga isečem file na kriške i poređam na tanjir za serviranje.
Pre serviranja prelivam kriške dinstanog telećeg bonfilea sosom od pečenja filea. To je tradicionalni način za spremanje bonfilea sa ruzmarinom u Italiji.
Pečeni teleći bonfile serviram sa garnirungom od povrća kao što su grašak u maslacu, klasičan krompir ili kao u ovom mom slučaju sa batatom (slatkim krompirom).