Način pripreme
Predlažemo vam čudesno meze sa ovim raskošnim pačijim ribićima. Kombinujte ih sa lepim prilogom, oni se mogu pretvoriti u prefinjeno glavno jelo.
Ne treba da mešamo pačiji ribić sa grudima, od kojih pripremamo toliko voljeni magre.
Ribić je fin i mali, dosta tanji i mekši. Pošto je to ipak meso divljači, postoje detalji, koje ako se ne prate, može biti suvo i žilavo.
Možete ga peći bez prethodne obrade, ali u ovom receptu vam predstavljam kako da ga napravite da bude još izazovnije.
U početku očistimo od spoljašnjih žilica, ne kvalimo celovistost. Ne diramo žilu u sredini, jer ćemo ga pokidati.
Ako ipak želite da je izvadite, treba da isečete meso na tanke ivice. Ja ga ostavljam celog zato što prilikom marinovanja žila u sredini omekša i čak se ni ne primećuje.
Stavljamo filee u duboku posudu i natrljamo biberom i sa malo soli.
Sameljemo 140 g ananasa, sok od 1 pomorandže i malo soka od limuna. Sipamo u pačetinu tako da lepo prekrije svaki ribić. Pokrivamo streč folijom i ostavljamo u frižideru da stoji 1 dan.
Kada želimo da pečemo naše raskošno meze, pripremamo mu atomatično društvo od šalot luka sa ananasom i sokom od pomorandže.
Sečemo luk na žilijen i pržimo dok ne omekša u 3 kašike maslinovog ulja. Sopamo sok od preostle 1/2 pomorandže i ostatak ananasa - 60 g, samlevenog na kašu. Dodajemo so po ukusu i malo bibera i mešamo dok se sos ne redukuje.
Zapitaćete se zašto ne koristimo marinadu koja je sastavljena od istih komponenata. Ne radimo to zato što u njoj ima krvi, koja se slila iz mesa. Ponekad samo skidam odozgo gde vidim krv, ali vi napravite po svojoj proceni.
I dolazi red na pačetinu.
Odvajamo od marinade, stavljamo file na uburs.
Pečemo u ugrejanom tiganju sa maslinovim uljem. Da dobije tamno zlatnu koricu, a unutra da bude roze.
Serviramo ukusno meso toplo na podlozi od aromatičnog šalot luka.
Prijatno! Pečeni pačiji ribić u voćnoj marinadi su odlični!