Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb sa vlaknima

Hleb sa vlaknima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hleb sa vlaknima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Vlakna su jedna od najkonrisnijih hranljivih sastojaka, evo kako da pripremite zdrav hleb sa njima - to može biti vaš prvi korak ka zdravom načinu života"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, belo rafinisano
  • pšenične mekinje - 40 - 45 g
  • ovsene mekinje - 45 g (ili ovsene pahuljice)
  • orašasti plodovi - 70 g miks, lešnici, orasi i bademi
  • kvaksac - 15 g, svež
  • čia - 1 supena kašika, semenke
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika + za mazanje ruku
  • voda - oko 180 ml
  • med - 1 kašičica, tečan
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Većina ljudi misli da su hleb, obogaćen vlaknima i intregralni hleb jedno te isto. To nije baš tako, zato što se sastav i kvalitet razlikuju.

Integralni hleb se prirpema od mlevenog brašna i celih nerafinisanih zrna (pšenica ili drugo). To ga ne čini tvrđim i sa debljom korom, nego neverovatno korisnim.

Hleb sa vlaknima sadrži belo rafinisano brašno u koje se dodaju pretežno pšenične mekinje, poznate sa svojim ekstremnim sadržajem vlakana. Osim toga, jedan ovakav heb se može obogatiti drugim vrstama mekinja, orašastim plodovima i semenke. Za razliku od integralnog, ovaj sa vlaknima je mekši i vazdušastiji i veoma je ukusan.

Ovakav hleb je koristan za ljude sa problemima sa metabolizmom, visokim holesterolom i stomačno-crevnim problemima.

Evo i recepta za takav jednostavan i ukusan hleb.

Dve vrste mekinja zajedno sa semenkama i orašastim plodovima sameljite i pomešajte sa rafinisanim belim brašno i solju.

Kvasac rastvorimo u vodi sa medom i maslinovim uljem.

Suvu smesu sipamo u posudu i u sredini pravimo udubljenje, u njega sipamo tečnu smesu.

Zamesimo glatko meko testo, dodajemo tečnost ili brašno dok ne dobijemo željeni rezultat.

Oblikujemo duguljasti hlepčič i stavljamo u namazan kalup za kolač pravougaonih razmera zapremine 1-1, 5 l. Ostavite na toplom da nadođe oko sat vremena ili dok se ne udvostruči obim.

Hleb sa vlaknima pečemo u uprethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu.

Ostavljamo da se ohladi na rešetku i sečemo na kriške.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: