Način pripreme
Kalup za kilogram hleba se maže sa malo maslaca. Preostali maslac se stavlja da provri sa pivom i šećerom. Smesa se ostavlja da se ohladi. Kvasac se muti sa 1-2 kašike smese.
U smesu sa pivom se dodaje narasli kvasac, jaje i so.
Brašno se proseje u zagrejanu posudu za mešenje i u sredini se pravi udubljenje. Sipa se smesa od piva i zamesi se meko testo. Mesi se 10 minuta na radnoj površini posutoj brašnom dok ne postane elastično.
Vraća se u posudu, uvija se u foliju blago namazanu uljem i ostavlja se na toplom da naraste.
Nakon što se podigne, izvadi se iz posude i razmesi se ponovo na radnoj površini posutoj brašnom. Oformi se hleb i stavlja se u kalup.
Pokriva se ponovo folijom i ostavlja se na toplom da naraste.
Dok testo raste, rerna se zagreva do 200 stepeni. Hleb se peče u sredini rerne 35 minuta ili dok ne postane braon.
Ispečeni hleb se okreće na rešetku i ostavlja se da se ohladi.
Hleb sa pivom je gotov.