Način pripreme
Većina ljudi misli da su hleb, obogaćen vlaknima i intregralni hleb jedno te isto. To nije baš tako, zato što se sastav i kvalitet razlikuju.
Integralni hleb se prirpema od mlevenog brašna i celih nerafinisanih zrna (pšenica ili drugo). To ga ne čini tvrđim i sa debljom korom, nego neverovatno korisnim.
Hleb sa vlaknima sadrži belo rafinisano brašno u koje se dodaju pretežno pšenične mekinje, poznate sa svojim ekstremnim sadržajem vlakana. Osim toga, jedan ovakav heb se može obogatiti drugim vrstama mekinja, orašastim plodovima i semenke. Za razliku od integralnog, ovaj sa vlaknima je mekši i vazdušastiji i veoma je ukusan.
Ovakav hleb je koristan za ljude sa problemima sa metabolizmom, visokim holesterolom i stomačno-crevnim problemima.
Evo i recepta za takav jednostavan i ukusan hleb.
Dve vrste mekinja zajedno sa semenkama i orašastim plodovima sameljite i pomešajte sa rafinisanim belim brašno i solju.
Kvasac rastvorimo u vodi sa medom i maslinovim uljem.
Suvu smesu sipamo u posudu i u sredini pravimo udubljenje, u njega sipamo tečnu smesu.
Zamesimo glatko meko testo, dodajemo tečnost ili brašno dok ne dobijemo željeni rezultat.
Oblikujemo duguljasti hlepčič i stavljamo u namazan kalup za kolač pravougaonih razmera zapremine 1-1, 5 l. Ostavite na toplom da nadođe oko sat vremena ili dok se ne udvostruči obim.
Hleb sa vlaknima pečemo u uprethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu.
Ostavljamo da se ohladi na rešetku i sečemo na kriške.
Prijatno!