Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Terin»Terin od krompira sa ratatujem

Terin od krompira sa ratatujem

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Terin od krompira sa ratatujem
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4sa Videom
28/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Ovaj terin od krompira sa ratatujem treba obavezno da slikamo za fejsbuk pre nego što ga pojedemo"

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g
  • sveže mleko - 80 ml
  • jaje - 1 komad
  • maslac - 40 g
  • parmezan - 30 g
  • za smesu od povrća
  • patlidžan - 1 komad, mali
  • tikvice - 1 komad
  • paprika - 2 komada, crvena i žuta
  • paradajz - 1 komad
  • luk - 1 mala glavica
  • lovorov list - 1 komad
  • maslinovo ulje - 1 šolja
  • biber - prstohvat
  • prezle
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite krompir, stavite ga u posudu sa hladnom vodom, dodajte kašiku soli i kuvajte dok ne omekša. Gotov krompir pasirajte presom.

Dodajte mu jedno jaje, narendan parmezan, maslac i sveže mleko. Promešajte dobro sastojke. Isecite svo povrće na male parčiće. Luk usitnite na veoma sitno.

Stavite prvo luk i paprike u tiganj sa zagrejanom masnoćom, nakon pet minuta dodajte preostalo povrće, dodajte lovorov list, začinite prstohvatom bibera i soli. Poklopite posudu i dinstajte 8-10 minuta. Treba da ostane blago hrskavo, ali ne i sirovo.

Namažite pravougaoni kalup za kolač i pospite obilno prezlama. Višak istresite.

Sipajte krompir pire u kalup i oformite brazdu u sredini, pazeći da su dno i zidovi ravnomerno pokriveni pireom.

Sipajte u oformljenu brazdu gotov ratatuj. Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatastu koricu.

Sačekajte da se ispečeni terin potpuno ohladi i nakon toga okrenite na odgovarajući tanjir. Ako vam je ostalo povrće, možete da ga stavite na gotov terin.

Neka vam je slatko uz ovaj sjajan terin od krompira sa ratatujem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: