Način pripreme
Iverak se očisti od iznutrica i opere se temeljno. Po leđima (tamno deo) se prave tri ne mnogo duboka razreza oštrim nožem.
Ceo se maže maslinovim uljem, uključujući i u procepima i stomaku i soli se.
Široka posuda za pečenje, na primer pleh od rerne, se postavlja papirom za pečenje i maže se.
Tikvice i beli luk se seku na mnogo tanke kolutove i poređaju se, preklapajući se blago po celoj površini posude (beli luk se gurne između parčića tikvice).
Posipaju se sa još maslinovog ulja i sole se.
Peku se ne više od 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, samo treba da omekšaju.
Posuda za pečenje se vadi i preko tikvica se stavlja velika riba iverak stomakom na dole. Ako s proceni da postoji rizik da se povrće prepeče previše gurne se ispod ribe.
Iverak se preliva belim vinom i sa još malo maslinovog ulja i peče se 25-28 minuta pri čemu se rerna pojačava do 220 stepeni.
Pečeni iverak je gotov kada u procepima nema tečnosti ili je ima sasvim malo.
Raskošna pečena riba se servira topla sa dobrim belim ili penušavim vinom.
Prijatno!