Pasticio na grčki način

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
98
648
14/02/2020
"Ovo bismo probali samo zbog njegovog imena - Pasticio, hm... "
Priprema20 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno90 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano373
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 400 g, teleće ili mešano
  • testenina - 500 g, duga, sa rupama (pogodna za pasticio, bukatini, pene)
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz pire - 400 g (ili sveže narendan paradajz)
  • šaragrepa - 1 komad (po želji, nema je u originlanom receptu)
  • crveno vino - 1 šolja
  • sir - oko 200 g, grčki, zreli, tvrdi, Kefalotiri (ili parmezan)
  • ementaler - 100 g (ili kačkavalj, meki)
  • belanca - 2 komada
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
  • origano - 2 kašičice, ili po ukusu
  • cimet - 1 - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata, po želji
  • karanfilić - 3 pupoljka
  • so - po ukusu
  • Grčki bešamel
  • brašno - 50 g
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - 550 ml
  • beli biber - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 2 - 3 prstohvata
  • so - 1 kašičica, ili po ukusu
  • žumanca - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i izdinstajte ga 5 minuta u maslinovom ulju dok ne omekša. Sklonite poklopac i kuvajte, dok ne dobije boju svetlog karamela. Tada dodajte na fino rende narendane šargarepu i beli luk. Šargarepa je po želji, ja je dodajem za dodatnu svežinu i ukus.

2. Stavite paradajz pire, razmućen sa malo vode i vina, a kada se sos zgusne, dodajte mleveno meso i mešajte da se ne stvore grudvice.

3. Začinite origanom, cimetom, karanfilićem i biberom i kuvajte 3-4 minuta uz neprestano mešanje.

4. Stavite testeninu da se skuva al dente u blago posoljenoj vodi. Kada je gotova, procedite i naprskajte sa malo maslinovog ulja, da se ne slepi. Osim tradicionalne testenine za to jelo možete da koristite obične makarone, duže ili takve da ipak iamju rupe ili praznine, ideja je da sos posle bolje pronikne u njih.

5. Pripremite bešamel tako što istopite maslac na slaboj do umerenoj vatri i u njega sipajte odjednom brašno. Zapržite uz neprestano mešanje 1-2 minuta i sipajte vruće mleko u porcijama ili tankom mlazu, ne prestajući da mešate ili mutite žičanom mutilicom. Začinite belim biberom, solju i muskatnim oraščićem.

6. Kada se bešamel zgusne (8-10 minuta kuvanja i mešanja) sklonite sa vatre, sačekajte 2-3 minuta i dodajte žumanca, mešajući dobro u glatku kremastu smesu.

7. U posudu za pečenje (kod mene kvadratna 25/25 cm) sipajte polovinu testenine i promešajte sa malo soli i sa belancima. Posšite delom narendanog tvrdog aromatičnog sira. Rasporedite sos do paradajza sa mlevenim mesom i pokrijte preostalom testeninom.

Prelijte ravnomerno bešamelom i pokrijte preostalim sirom.

8. Stavite grčki pasticio da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta, nakon toga pojačajte na 200 stepeni, pospite mekim narendanim kačkavaljem (ementaler na prime, količina je takođe po želji i ukusu).

Pecite dok sir ne dobije zlatastu preplanulost.

9. Grčki Pasticio jako podseća na italijansku pastu sa sosom bolonjeze i bešamelom, kao što je lazanja na primer, ali ima malih razlika, koje idu od rasporeda i redosleda sastojaka, različitih začina i prisustva jaja u bešamelu i u pasti.

Raskošno jelo! Nek vam je ukusno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar