Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od loze sa mlevenim mesom u ekspres loncu

Sarme od loze sa mlevenim mesom u ekspres loncu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Sarme od loze sa mlevenim mesom u ekspres loncu
Fotografije: marcheva14
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Evo vam detaljan recept za sarme od loze sa mlevenim mesom, znamo da ste tražili takav, a vaša želja je za nas zakon"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g, mešano (60:40 i korist teletine)
  • pirinač - 70 g, integralni
  • luk - 1 komad, stari
  • mladi luk - 1 vezica
  • mladi beli luk - 1 struk
  • šargarepa - 1 komad
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • nana - 1/2 vezice, sveža
  • mirođija - 1 vezica, sveža
  • menta - 1 - 2 prstohvata, sveža
  • pardajz - 1 šolja, mleveni
  • peršun - 1/2 vezice
  • biber - miks zrna
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - za kuvanje (ulje)
  • listovi loze - oko 80 - 100 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Listovi loze mogu da budu sveži, konzervisani ili zamrznuti. U slučaju da su zamznuti izvade se iz kese i ostavljaju se u posudi sa hladnom vodom da se odmrznu.

Sveži listovi loze se očiste od dršlki i popare se u kipućoj vodi, nakon toga se ocede i prelivaju se hladnom vodom da se ohlade.

Konzervisani lostovi mogu da se kuvaju odmah, oni su dovoljno omekšali.

Koristila sam zmrznute listove loze, pa sam ih ostavila na toplom da se lagano odmrznu.

Mleveno meso se dinsta na umerenoj vatri u posudi sa masnoćom sa sitno isečenim lukom, strukom belog luka i usitnjenom šargarepom. Začinjava se slju, alevom paprikom i biberom. Kuva se uz mešanje, dok se ne pretvori u mrvice. Dodaje se pirinač, meša se i dolivaju se 2 šolje vruće vode. Ostavlja se na ringli, dok se voda ne apsorbuje, uz mešanje.

Sklanja se, dodaju se usitnjena mirođija, menta i nana. Meša se. Nadev je gotov.

Stavlja se list sa drškom prema sebi i stavlja se po jedna kašičica smese. Kraj lista se zavrće ka nama, a drugi deo lista na unutra da pokrije nadev i uvija se u čvrstu rolnu. Sarme se poređaju jedna do druge u ekspres lonac, prelivaju se dobro mlazom maslinovog ulja (ulja) i šoljom samlevenog paradajza i vodom do sarmi. Ubacuje se nekoliko zrna miksa bibera i dodaje se još malo soli da se začini sos.

Odozgo se stavlja vatrostalni tanjir, koji ih pritiska tokom kuvanja. Zatvara se poklopcem lonac i stavlja se na umerenu vatru da provri. Kad zapišti ventil na poklopcu, temperatura se smanjuje još i ostavlja se oko 25 minuta.

Nakon što istekne vreme prvo se oslobađa vazduh kroz ventil i nakon toga se otvori sporim pokretom. Sarme od loze su gotove. Sklanjaju se sa ringle i dodaje se parče maslaca, šerpa se naginje sa strane da se rasporedi.

Serviraju se sa loptom gustog kiselog mleka, posutom ustinjenom mirođijom.

Ako imate suve crvene paprike, dobro je da ih napunite nadevom i da stavite između sarmi od loze, daju divnu aromu samom jelu.

Ako je ostalo listova, mogu da se zaviju u foliju i da se stave ponovo u zamrzivač. Kod listova loze nije bitno koliko puta su odmrznuti i ponovo zamrznuti. To ne smeta njihovom ukusu.

Neki kulinari dodaju i sok od limuna, ja ga ne volim kada su sarme sa mlevenim mesom. Da, ako su posne sarme - sasvim opušteno se dodaje sok od pola limuna, isto tako se i na sarme u šerpi stavlja nekoliko šajbni limuna. Stvar ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: