Način pripreme
Spremaju se pileće šnice od bataka. Ako su sa kožom, ona se odstranjuje (po želji).
U posudi za pečenje se posipaju solju i raspoređuju se ravnomerno, mažu se dobro rukama.
Kiseli krastavčići se iseku na sitne kockice.
Beli luk se oljušti i iseče na kriške. Topljeni sir se takođe iseče na kriške.
U vatrostalu posudu počinje da se ređa red šnicli, red kiselih krastavčića, belog luka i topljenog sira.
Ponovo red sira, red kiselih krastavčića, beli luk i topljeni sir.
Tako ređajte dok se ne potroše sastojci, a skroz odozgo završite pilećim šniclama i sa malo topljenog sira.
Dodaje se ulje (može da se preskoči, ako ostavite kožu šniclama) i oko 1 šolja vode. Poklapa se poklopcem i stavlja se da se peče oko 2 i po sata.
Na svakih 50 minuta se menja mesto šniclama, da mogu sve da se izdinstaju i zapeku, a već pri prvoj zameni se slanja poklopac vatrostalne posude.
Dobija se veoma ukusna i sočna pečena piletina sa topljenim sirom i krastavčićima.