Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Jela u đuvečari»Musaka od patlidžana u đuvečarama

Musaka od patlidžana u đuvečarama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Musaka od patlidžana u đuvečarama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Svečano vam obećavamo da ćemo ubuduće musaku samo u đuvečari da pravimo - veoma je ukusna!"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada
  • mleveno meso - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 komad, čen
  • paradajz pire - 200 ml
  • parmezan - 80 g, narendan
  • majoran - 1 prstohvat
  • biber - 2 prstohvat
  • so
  • maslinovo ulje
  • za bešamel
  • sveže mleko - 250 ml
  • brašno - 1 kašika, izvršita
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat, narendan
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite patlidžan na krugove. Ispecite ga na gril tiganju, Posolite i začinite solju i mlazom maslinovog ulja.

U tiganju zagrejte šolju maslinovog ulja. Zapržite sitno isečen luk i čen belog luka. Dodajte mleveno meso razmućeno sa malo vode. Pržite dok mleveno meso ne promeni svoju boju. Sipajte paradajz pire, začinite prstohvatom majorana i biberom. Kuvajte sos 15-20 minuta.

Na dno svake đuvečare stavite 2 kašike sos, poređajte krugove patlidžana i ponovo sos. Nastavite tako dok ne napravite bar 4 reda patlidžana.

Za bešamel u maloj šerpi istopite maslac, sipajte brašno i zapržite kratko. Sipajte hladno sveže mleko, začinite solju i počnite da mešate žičanom mutilicom, dok se bešamel ne zgusne do konzistencije boze. Sklonite sa ringle, začinite narendanim oraščićem. Prelijte svaku đuvečaru bešamelom. Pospite narendanim parmezanom.

Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 25-30 minuta.

Servirajte musaku sa patlidžanom u đuvečari toplu.

Beleška: Patldižan može da se isprži, ja sam odabrala lakšu varijantu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: