Način pripreme
1. Isecite kore za pitu na kvadratiće (otprilike 8-10 cm). Svaki premažite uljem i poređajte na gomilu od 3-4 jedan na drugi u tepsiju prekrivenu blago nauljenim papirom za pečenje.
2. Ispecite dva, tri puta, u zavisnosti od veličine tepsije, kratko na 160 stepeni, dok ne dobiju zlatastu boju. Nastavite da ih nadgledate, jer veoma brzo počnu da dobijaju braon boju. Pazite i kada ih premeštate, s obzirom da su lomljive i hrskave. Zato i pečem 4 kore, tako da i u slučaju da se neke slepe ili slome, neće biti problema.
3. Skuvajte bundevu, od nje napravite pire, ali da ne bude savršeno gladak pire od bundeve, volim da se ponegde vide mali komadi.
Zasladite šećerom i stavite arome, sok citrusa i alkohol.
4. Ovo će razvodniti pire, zato prebacite u šerpu ili tiganj i stavite na umerenu do jaku ringlu, da bi se redukovala tečnost, da bi se rasporedile i pomešale arome i da bi se bundeva blago karamelizovala.
5. Zapecite orahe u suvom tiganju i iseckajte ih, možete ih i samleti.
6. Na poslužavniku ili direktno u individualnim tanjirima složite ovu drugačiju prazničnu pitu sa bundevom u porcije.
Uzimajte list - kvadratić kore, na njega postavite smesu od bundeve po krajevima i malo u sredini, pospite orasima i odozgo stavite sledeći sloj. Tako ređajte po 6-7 listića po porciji ili malo više, kako vam se dopada. Vrh pite od bundeve završite pireom u obliku 4 ružice i pospite orasima.
7. Poslužite vašu prazničnu pitu od bundeve i iznenadite svoju porodicu ili goste nečim elegantnim i drugačijim.
Prijatno i srećni praznici!
Napomena: Količina proizvoda može da varira i skladu sa vašim željama. Na primer ako želite da preovaldava bundeva, pripremite više pirea sa više šećera. Možete dodati i izrendanu jabuku onog momenta kada stavljate na ringlu kako bi se pire redukovao.