Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita od bundeve (Pumpkin pie)

Pita od bundeve (Pumpkin pie)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Pita od bundeve (Pumpkin pie)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
26/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"A sada minutice za klasiku - zaustavite dah i odajte počast ovoj zaista klasičnoj piti od bundeve"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • brašno - 200 g
  • maslac - 100 g, hladan
  • voda - 50 ml, hladna
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • Nadev
  • bundeva - oko 700 g
  • kondenzovano mleko - 200 g
  • sme]i šećer - 30 - 40 g
  • jaja - 2 komada, velika
  • brašno - 1 supena kašika
  • đumbir - 1 kašičica, sveže izrendan ili 1prstohvat u prahu
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • karanfilić - 1/4 kašičice
  • beli biber - 1 prstohvat
  • cimet - 1/4 kašičice, može i ceo
  • so - 1 prstohvat
  • pavlaka - 250 ml, tečna, za dekorisanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prepolovite bundevu i očistite semenke, pecite je otprilike 40 minuta ili dok lepoi ne omekne u rerni, ugrejanoj na 200 stepeni.

Za hrskavu koru sa maslacem prosejte brašno u posudi i pomešajte sa soli i šećerom. Maslac isecite na komadiće i iozgnječite prstima da se dobiju mrve, nakon toga sipajte vodu i umesite glatko testo. Oblikujte od njega loptu, uvijte u streč foliju i stavite u čistu vrećicu ili kesu i ostavite u frižideru 15 minuta.

Za to vreme bundeva se ohladila i možete da odvojite koru. U nju razbijte jaja, sipajte kondenzovano mleko, smeđi šećer, so i sve čarobne aromatične začine.

Pasirajte ili sameljite u blenderu da se dobije glatka smesa.

Stegnuto testo razvijte da se dobije tanka kora prečnika oko 28 cm između dva sloja papira za pečenje.

Sklonite gornji papir, a onaj koji je dole zajedno sa korom stavite u kalup za kiš prečnika 24-26 cm. Dobro utiskajte navlaženim vrhovima prstiju kako bi se kora lepo zalepila za rubove i kako bi poprimila čvrst oblik tepsije. Ako ste koristili kalup od 24 centimetra, veći deo testa će vam izlaziti van tepsije, zato je najbolje da ga isečete i da od njega napravite listiće ili druge oblike koje možete na kraju staviti na vrh pite od bundeve.

Smesu od bundeve sipajte na koru i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, nakon toga smanjite temperaturu do 180 stepeni i nastavite sa pečenjem još otprilike 30 minuta ili dok ne dobije tamniju zlatnu boju. Ako ste isekli listiće, stavite ih na pitu kad prođe pola vremena od pečenja, kako bi već bila stegnuta i kako bi se listići zadržali na površini.

U mom primeru, kalup je bio veći (26 cm prečnika), nije mi ostalo testa i zato sam svoj tart od bundeve ukrasila tako što samo sam od papira isekla jedan prostiji šablon bundeve, stavila sam ga na već ohlađen slatkiš od bundeve i posula šećerom u prahu. Tako automatski dobijate savršen desert za Noć veštica.

Ovu tradicionalnu pitu od bundeve poslužite po želji sa umućenim pavlakom u odvojenim posudicama. Dok je još uvek blago topla, neverovatno je prijatna, aromatična i nežna, a korica - neverovatno hrskava!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: