Način pripreme
Imam naviku da spremam posnu boraniju, skoro bez ikakvih začina, to je klasika.
Evo dokaza da i u društu sa mesom i to jagnjećim i odgovarajućim začinima, boranija postaje savršena, njen ukus oživljava na drugačiji način.
Da biste spremili ovo jelo, iseckajte ili sameljite u blenderu svo povrće, osim belog luka.
Stavite da se dinsta na ulju sa malo soli oko 7-8 minuta.
Dodajte krhka jagnjeća rebarca, tako što ćete ih staviti u dve trake ili ćete ih raseći na manje porcije.
Odozgo pospite biberom i alevom paprikom, ruzmarinom i ako se voda koju ste sipali u povrće redukovala, siopajte malo vode ili bujon - otprilike jednu šoljicu.
Poklopite posudu i ostavite na slaboj vatri sve polako da se dinsta 30-40 minuta.
Za to vreme očistite i isecite boraniju, stavite je na kratko u šerpu kod svega ostalog, posolite i dinstajte još 10-15 minuta, ponovo sipajući malo vode, ukoliko je potrebno.
Rernu bez ventilatora ugrejte do 175 stepeni (samo ako ćete koristiti glinenu posudu unapred ne zagrevajte). Sve prebacite u tepsiju, odozgo stavite grančice mente i čenove belog luka - neoguljene i blago izgnječene, kako bi pustili svoju aromu.
Poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom i jelo ostavite u rerni da se dinsta i peče 1 sat, nakon toga sklonite poklopac ili foliju i temperaturu pojačajte do 190 stepeni.
Možete sipati vodu ako želite da vam jelo bude malo čorbasto.
Pecite dok se ne dobije prijatna boja i dok meso ne bude u potpunosti gotovo. Ako su rebarca od manjeg jagnjeta, neće vam biti potrebno više od 20-25 minuta.
Za sve to vreme kod mene se boranija savršeno skuva sa jagnjetinom u rerni, ali imajte u vodu da je mlađoj i krhkijoj boraniji potrebna kraća termička obrada i tada se stavlja malo kasnije u jelo.
Pre nego što servirate, skloinite grančice nanei lovorov list, ukoliko ste ga koristili.
Jagnjeća rebarca sa boranijom poslužite dok su topla.
Prijatno!