Način pripreme
Prvi važan korak u pripremi dobre škembe čorbe jeste da samo škembe bude dobro očišćeno.
Ovo možete sami uraditi, prelivajući ključalom vodom, stružići ga, a posle natapajući ga u sirće i nekoliko kašičica sode bikarbone 30 minuta. Ova procedura se ponavlja dva, tri puta, tako što se škembe ispira slično doeći i ponovo se natapa.
Postoje i drugi načini za njegovo čišćenje. ali generalno je teže i oduzima vreme, zato imate mogućnost da izaberete opciju da ga nabavite već očišćeno, obrađeno i oguljeno. Međutim, čak i tom obliku bi bilo dobro da ga prokuvate i da bacite vodu.
Druga stvar koja bi uštedela dosta vremena jeste da skuvate škembe u ekspres loncu. U ovom receptu zaustavićemo se upravo na ovu varijantu.
Stavite u lonac, zajedno sa koskom, pimentom i zrncima bibera i prelijte hladnom vodom, tako da ga prekriva 3-4 prsta.
Kuvajte sat vremena, ali imajte na umu jednu stvar, a to je da ćete zbog kvaliteta škembića možda morati da kuvate i duže. Ponekad nam na tržištu umesto telećeg nude goveđe na primer, a ono se duže kuva. Probajte da li je dobro omekšalo i ako bude trebalo, kuvajte još 20-30 minuta, nakon čega ostavite da se ohladi u loncu bez otvaranja. Traba da bude toliko meko, da se topi u ustima.
Procedite bujon i izvadite kost, a škembe isecite na komada veličine koja vam odgovara. Ako vam se bujon učini veoma masnim, ostavite da se masnoća skupi na površini i uklonite je.
Ponovo vratite na ringlu bujon sa škembićima i ugrejte zajedno sa svežim mlekom i ovde je momenat da posolite po ukusu.
Odvojeno umutite žumanca sa kiselim mlekom (neki će reći da se pravi samo sa jednom vrstom mleka, ali ja ga ovako pripremam i ovo je za mene najukusnija i dobra varijanta). Ovu smesu sipajte u lonac sa toplim jelom i promešajte. Ostavite da se malo krčka na tihoj vatri.
Ugrejte maslac na umerenoj do tihoj vatri i kada počnu da izlaze mehurići (ne dozvolite da pregori) supajte alevu papriku, prodrmajte posudu, da se lepo raširi zaprži nekoliko sekundica i odamh sklonite sa vatre i sipajte u čorbu.
Poslužite škembe dok je vruće sa istucanim belim lukom, pomešanim sa sirćetom i ljutom krupnom samlevenom alevom papričicom.
Prijatno!