Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Škembe Čorba»Škembe čorba u ekspres loncu

Škembe čorba u ekspres loncu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Škembe čorba u ekspres loncu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
02/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
5
"Škembe čorba spremljena u ekspres loncu - probajte i vidite razliku u ukusu"

Potrebni sastojci

  • teleći škembići - 800 g - 1 kg
  • teleća kost - 1 komad
  • piment - 2 - 3 zrnca
  • biber - 6 - 7 zrnca
  • sveže mleko - 1 l
  • kiselo mleko - 350 g
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 50 - 60 g
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • ljuta papričica - za posluživanje, krupno samlevena (ili iseckana, suve ljute papričice)
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • sirće - 60 - 80 ml ili prema ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi važan korak u pripremi dobre škembe čorbe jeste da samo škembe bude dobro očišćeno.

Ovo možete sami uraditi, prelivajući ključalom vodom, stružići ga, a posle natapajući ga u sirće i nekoliko kašičica sode bikarbone 30 minuta. Ova procedura se ponavlja dva, tri puta, tako što se škembe ispira slično doeći i ponovo se natapa.

Postoje i drugi načini za njegovo čišćenje. ali generalno je teže i oduzima vreme, zato imate mogućnost da izaberete opciju da ga nabavite već očišćeno, obrađeno i oguljeno. Međutim, čak i tom obliku bi bilo dobro da ga prokuvate i da bacite vodu.

Druga stvar koja bi uštedela dosta vremena jeste da skuvate škembe u ekspres loncu. U ovom receptu zaustavićemo se upravo na ovu varijantu.

Stavite u lonac, zajedno sa koskom, pimentom i zrncima bibera i prelijte hladnom vodom, tako da ga prekriva 3-4 prsta.

Kuvajte sat vremena, ali imajte na umu jednu stvar, a to je da ćete zbog kvaliteta škembića možda morati da kuvate i duže. Ponekad nam na tržištu umesto telećeg nude goveđe na primer, a ono se duže kuva. Probajte da li je dobro omekšalo i ako bude trebalo, kuvajte još 20-30 minuta, nakon čega ostavite da se ohladi u loncu bez otvaranja. Traba da bude toliko meko, da se topi u ustima.

Procedite bujon i izvadite kost, a škembe isecite na komada veličine koja vam odgovara. Ako vam se bujon učini veoma masnim, ostavite da se masnoća skupi na površini i uklonite je.

Ponovo vratite na ringlu bujon sa škembićima i ugrejte zajedno sa svežim mlekom i ovde je momenat da posolite po ukusu.

Odvojeno umutite žumanca sa kiselim mlekom (neki će reći da se pravi samo sa jednom vrstom mleka, ali ja ga ovako pripremam i ovo je za mene najukusnija i dobra varijanta). Ovu smesu sipajte u lonac sa toplim jelom i promešajte. Ostavite da se malo krčka na tihoj vatri.

Ugrejte maslac na umerenoj do tihoj vatri i kada počnu da izlaze mehurići (ne dozvolite da pregori) supajte alevu papriku, prodrmajte posudu, da se lepo raširi zaprži nekoliko sekundica i odamh sklonite sa vatre i sipajte u čorbu.

Poslužite škembe dok je vruće sa istucanim belim lukom, pomešanim sa sirćetom i ljutom krupnom samlevenom alevom papričicom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: