Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Paprike punjene heljdom i mlevenim mesom

Paprike punjene heljdom i mlevenim mesom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paprike punjene heljdom i mlevenim mesom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Jedan drugačiji nadev za punjene paprike, kojim smo izuzetno zadovoljni"

Potrebni sastojci

  • heljda - 100 g
  • mleveno meso - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - oko 7 - 8 komada, za punjenje, srednje veličine
  • paradajz - pire - 3 - 4 kašike
  • čubar - 2 - 3 prstohvata, mrvljeni
  • biber - 2 prstohvata ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - 5 kašike, + za posipanje paprika
  • Sos
  • kisela pavlaka - 200 g
  • ceđeno kiselo mleko - 200 g
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • so - po ukusu
  • beli luk - 1 čen, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Zapecite heljdu na suvom tiganju, smatra se da se tako sklanja malo nametljiva i jaka aroma.

Kada počne da puca odmah je izvadite, sipajte vodu i skuvajte, nemojte je prekuvati, jer joj predstoji još jedna termička obrada.

Iseckajte luk, šargarepu narendajte i zapržite ih u ulju dok ne omekšaju.

Dodajte paradajz pire, mleveno meso, začine i so i mešajte intenzivno dok se mleveno meso ne pretvori u mrvice.

Ostavite ovaj deo nadeva da se prohladi 3-4 minuta i tada pomešajte sa oceđenom i skuvanom heljdom.

Pozabavite se paprikama, broj im je orijentacion, jer mnogo zavisi od veličine, vrste, oblika i zapremine sorte koju koristite, zato je i različita količina nadeva za punjene paprike koju bi primile.

Očistite od semenki, sačuvajte po želji poklopce. Napunite nadevom i poređajte u posudu za pečenje, prethodno posudu uljem. Sipajte oko šolju vode, posolite i pospite odozgo paprike sa još masnoće.

Ispecite na 190 stpeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobiju prijatnu blago braon preplanulost.

Servirajte punjene paprike sa ukusnim sosom napravljenim od kisele pavlake, kiselog mleka, soka od limuna, soli i istuvanog belog luka po želji, pomešanih u vazdušasti kremić.

Prijatno uz ove raskošne paprike punjene heljdom i mlevenim mesom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: