Način pripreme
Zapecite heljdu na suvom tiganju, smatra se da se tako sklanja malo nametljiva i jaka aroma.
Kada počne da puca odmah je izvadite, sipajte vodu i skuvajte, nemojte je prekuvati, jer joj predstoji još jedna termička obrada.
Iseckajte luk, šargarepu narendajte i zapržite ih u ulju dok ne omekšaju.
Dodajte paradajz pire, mleveno meso, začine i so i mešajte intenzivno dok se mleveno meso ne pretvori u mrvice.
Ostavite ovaj deo nadeva da se prohladi 3-4 minuta i tada pomešajte sa oceđenom i skuvanom heljdom.
Pozabavite se paprikama, broj im je orijentacion, jer mnogo zavisi od veličine, vrste, oblika i zapremine sorte koju koristite, zato je i različita količina nadeva za punjene paprike koju bi primile.
Očistite od semenki, sačuvajte po želji poklopce. Napunite nadevom i poređajte u posudu za pečenje, prethodno posudu uljem. Sipajte oko šolju vode, posolite i pospite odozgo paprike sa još masnoće.
Ispecite na 190 stpeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobiju prijatnu blago braon preplanulost.
Servirajte punjene paprike sa ukusnim sosom napravljenim od kisele pavlake, kiselog mleka, soka od limuna, soli i istuvanog belog luka po želji, pomešanih u vazdušasti kremić.
Prijatno uz ove raskošne paprike punjene heljdom i mlevenim mesom!