Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Kolač sa smokvama i sitnim sirom

Kolač sa smokvama i sitnim sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač sa smokvama i sitnim sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Obećavamo da će biti mnogo lep, obećavamo da će vam se mnogo svideti i uopšte ne možemo da obećamo da ga nećete pojesti celog u jednom dahu"

Potrebni sastojci

  • smokve - 10 komada, velike
  • sitan sir - 250 g
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 80 g
  • šećer - 200 g, u prahu + 3 - 4 kašike, kristal, za smokve
  • bademi - 200 g, mleveni u brašno
  • maslac - 190 g, meki, sobna temperatura
  • so - 2 prstohvata
  • prašak za pecivo - 10 g
  • kora limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Narendajte koru limuna u šećer u prahu i promešajte. Za taj cilj koristite fino rende za citruse i potrudite se da rendate samo žuti deo.

2. U posudi pomešajte 20 g maslaca, 60 g limunskog šećera i prstohvat soli sa fino samlevenim bademima. Dobije mrvice rasporedite u okrugli kalup prečnika 22-24 cm pokriven papirom za pečenje i dobro namazanim (papirom). Pritiskajte i zaravnite okrenutom stranom kašike ili prstima dok se ne dobije kora. Stavite u frižider.

3. Isecite smokve, pospite kristal šećerom i stavite ih na umerenu vatru dok ne omekšaju - oko 15 minuta.

4. Razdvojite belanca od žumanaca do tri jaja. Umutite belanca sa prstohvatom soli i postepeno u njih sipajte i još 30 g limunskog šećera u prahu. Izdvojte sa strane sneg od belanca.

5. U odovojenoj posudi umutite meki maslac sa preostalim šećerom, i žumanca dok ne dobijete vazdušast krem. Dodajte sitan sir, a nakon kratkog mućenja brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne postane homogeno.

6. Sipajte maslac smesu u vazdušasta belanca, a li to radite u porcijama mešajući pažljivo drvenom kašikom, da se sve homogenizuje, ali da ostane vazdušasto.

7. Izvadite kalup sa korom iz frižidera i sipajte polovinu smese za tortu. Poređajte gusto parčiće sočnih smokvi i sos, koji su pustile pri kuvanju (treba da su ohlađeni). Završite sa ostatkom smese, raspoređujući ravnomerno preko voća.

8. Pecite kolač od smokvi u rerni zagrejanoj na 160 stepeni na donjoj rešetki 50 minuta.

9. Gotov kolač ostavite jedan sat u ugašenoj rerni, ne otvarajući vrata. Ohladite 3 sata u frižideru, pre nego što isečete i uživate u ovoj raskoši!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: