Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Beli hleb sa kefirom

Beli hleb sa kefirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Beli hleb sa kefirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
46 min.
Porcije
10
"Svako zaslužuje kvalitetnu hranu, zato se nemojte kolebati nego probajte ovaj recept za beli hleb sa kefirom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g sa visokim sadržajem
  • kvasac - 20 g, živ
  • voda - 200 ml
  • kefir - 120 g
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • so - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrvimo u mlakoj vodi. Stavljamo i kašičicu šećera i promešamo.

Nakon što se smesa aktivira - oko 10 minuta u nju sipamo kefir, stavljamo so i prosevamo brašno.

Zamesimo glatko i elastično testo, dodajemo po malo brašna dok ne prestane da se lepi po prstima. Mesimo na brašnom posutoj radnoj površini ili namazanom.

Gotovo testo ostavljamo da nadođe, prethodno namažemo da se ne stvori korica.

Nadolazi sat vremena i nakon toga oblikujemo duguljasti hleb, koji stavljamo u pravougaoni kalup, pokrivamo papirom za pečenje ili namazan, zapremine 1.5 l.

Beli hleb ostavljamo da nadođe još jednom oko 30 minuta ili dok se ne udvostruči.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Nakon što izvadimo iz rerne, ostavljamo na rešetku da se ohladi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: