Način pripreme
1. Pomešajte majonez sa šafranom, prstohvatom soli, peršunom ili estragonom ili sokom od 1/4 limuna. To će biti društvo za našu ribu, ako želite, možete pripremiti prženi krompir ili salatu.
2. Operite, osušite filete od bele tune. Dobro je da ne budu mnogo veliki, ali debeli bar 1.5 do 2 cm, da bi ostali sočni i blago roze unutra. Postoji opasnost da ova riba, uprkos tome što je mnogo masna, prilikom duge termičke obrade ili ako je tanka, ostane suva ili da izgubi kvalitet ukusa, ali i korisne vitamine i minerale.
3. Stavite ribu u posudu, pospite sokom od pola limuna, supenom kašikom maslinovog ulja i krupnijom solju. Prstima rasporedite sastojke da se lepo zalepe po filetima ribe. Ostavite da stoje tako 20 minuta do 1 sat. Po želji u marinadu možete dodati kašičicu ruzmarina.
4. Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi i namažite maslinovim uljem po površini.
Čim se dobro ugreje (umerena/jaka vatra) prcite belu tunu 3-4 minuta sa svake strane. Izbegavajte da okrećete mnogo puta - dok ne bude gotovo sa jedne strane, nemojte okretati sa druge. Idealan stepen pečenja je korica sa zlatnom bojom spolja, praćena belim slojem i roze sredinom.
5. Na tanjire rasporedite sos od majoneza, rasporedite kuhinjskom četkom. Preko stavite filete i po želji stavite još maslinovog ulja.
6. Jelo servirajte toplo u društvu krompira ili sveže salate. Bela riba tuna je mnogo cenjena i bogata hranljivim sastojcima i Omega-3 masnim kiselinama. Sadrži vitamina A, B i D i minerale fosfor, kalijum, selen, kalcijum, gvožđe, cink.
Odgovarajuća je za dijete, zato što se u 100 grama ove ribe nalazi samo 153 kalorije.
Probajte i uživajte u odličnom ukusu i koristima od nje za vaše zdravlje.
Prijatno!