Bela riba Saganaki

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77613
07/11/2019
"Uživajte u najukusnijoj beloj ribi Saganaki i ne zaboravite da nas pohvalite za dobar recept "
Priprema10 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno35 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano13
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • bela riba - 2 fileta, 350 g, oslić
  • paradajz pire - 350 g
  • feta sir - 150 - 200 g
  • lignja - 1 komad
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika
  • uzo - 30 ml
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • bosiljak - 1 prstohvat, sušen + 1 grančica, svež
  • origano - 1 kašičica, ili po ukusu
  • biber - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Iseckajte luk i beli luk. Stavite ih da se zaprže na jakoj vatri u maslinovom ulju u dubokom tiganju sa velikim drškama (nije da drške imaju posebno zančenje za recept, nego je tako autentično).

Nakon minut dodajte lignju - očišćenu i isečenu na kocke ili male lente. Mešajte, da ne zagore luk i beli luk i kuvajte dok lignja na postane od prozračne mlečno bela, tad redukujte jačinu vatre za dva stepena.

Sipajte uzo i flambirajte, pazeći da ne stojite iznad plamena. Sipajte paradajz pire i sušeni bosiljak, origano, biber i so po ukusu. Dodajte šolju vode i ostavite da se kuva na slaboj do umerenoj vatri dok se sos ne zgusne.

Operite i osušite filet od oslića. Očistite od kosti, ako primetite da ih ima. Stavite ih preko aromatičnog sosa i pospite sa malo maslinovog ulja. Odozgo i sa strane stavite feta sir na kocke ili namrvljen.

Poklopite poklopcem i kuvajte na umerenoj vatri nekoliko minuta dok riba ne bude gotova. Bela riba Saganaki se sprema veoma brzo, oko 4-5 minuta, ako nije previše debela.

Pospite gotovo jelo iskidanim svežim listovima bosiljka i sa još origana i servirajte.

Sjajna đakonija!

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar