Način pripreme
Iseckajte luk i beli luk. Stavite ih da se zaprže na jakoj vatri u maslinovom ulju u dubokom tiganju sa velikim drškama (nije da drške imaju posebno zančenje za recept, nego je tako autentično).
Nakon minut dodajte lignju - očišćenu i isečenu na kocke ili male lente. Mešajte, da ne zagore luk i beli luk i kuvajte dok lignja na postane od prozračne mlečno bela, tad redukujte jačinu vatre za dva stepena.
Sipajte uzo i flambirajte, pazeći da ne stojite iznad plamena. Sipajte paradajz pire i sušeni bosiljak, origano, biber i so po ukusu. Dodajte šolju vode i ostavite da se kuva na slaboj do umerenoj vatri dok se sos ne zgusne.
Operite i osušite filet od oslića. Očistite od kosti, ako primetite da ih ima. Stavite ih preko aromatičnog sosa i pospite sa malo maslinovog ulja. Odozgo i sa strane stavite feta sir na kocke ili namrvljen.
Poklopite poklopcem i kuvajte na umerenoj vatri nekoliko minuta dok riba ne bude gotova. Bela riba Saganaki se sprema veoma brzo, oko 4-5 minuta, ako nije previše debela.
Pospite gotovo jelo iskidanim svežim listovima bosiljka i sa još origana i servirajte.
Sjajna đakonija!
Prijatno!