Iverak na roštilju sa vodom od Lurdesa

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
593
17/03/2020
"Iverak na roštilju, koji i sam dovoljno govori, samo ga pogledajte "
Priprema10 min.
Kuvanje12 min.
Ukupno22 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano23
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • iverak - 1 komada, oko 1, 5 kg
  • so - 1 kašika, krupna morska
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - za posipanje
  • Voda od Lurdesa
  • maslinovo ulje - 1 šolja
  • sok od grejpfruta - 1/2 šolje
  • sok od limete - 1/2 šolje
  • sirće - 1/2 šolje, jabukovo
  • so - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Takozvana voda od Lurdesa u osnovi je smesa maslinovog ulja, soka od citrusa i sirćeta i koristi se za hidriranje i začinjavanje različitih riba, najčešće belih.

Spremiti iverak po ovoj metodi je veoma lako. Ja sam odabrala kombinaciju citrusa grejpfruta i limete, ali sa pomorandžom i limunom bi bilo takođe mnogo dobra varijanta. Razume se, može da se koristi samo jedan ili pak kombinacija više od dva citrusa.

Pomešaju se svi sastojci za vodu od Lurdesa i njom se obilno namaže riba. U slučaju da upije više, dobro je da izvadite filete iverka, odstranjujući im glavu, centralnu kost i rep (koristite ih za ukusne bujone i supe). Najbolje zamolite da vam to urade u ribljoj prodavnici.

FIleti treba da odstoje 30 minuta, da se začine, nakon toga se stavljaju tamnom kožom na dole preko parčeta aluminijumske folije, posuti krupnom morskom solju i maslinovim ujem i stavljaju se na roštilj.

Peče se na jakoj temperaturi oko 6-7 minuta sa svake strane u zavisnosti od debljine, s vremena na vreme riba se maže sa još smese.

Može i bez folije, ali prema mom mišljenju tako se bolje sačuvaju sokovi.

Gotovi fileti iverka se serviraju preliveni preostalom vodom od Lurdesa i posuti blago zaprženim belim lukom na kriške i iseckanim peršunom.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar