Način pripreme
1. Očistite iverak od iznutrica, operite i osušite. Namažite obilno maslinovim uljem i posolite ribu.
2. Zapalite roštilj i kada je spreman, namažite četkom metalnu rešetku i stavite iverak sa tamnije strane da se peče 12 minuta. Okrenite sa svetle strane na još 9-10 minuta i gotov je.
Vreme pečenja zavisi od gramaže ribe, zato ako je vaš iverak veći, pecite ga duže, i obrnuto - ako je manji, skratite vreme.
U svakom slučaju prepoznaćete kad je riba na roštilju gotova - čim dobije tamne štrafte po koži, tragove od roštilja.
Kod većih iveraka pravi se razrez u udubljenju kad se okrene. Poznaje se kad je gotov kad ispari tečnost, koja se stvorila u otvoru/prorezu. Ovaj trik se primenjuje i kada kuvamo ovu celu ribu u rerni.
Servirajte ukusan i krhak ceo iverak na roštilju sa svežom salatom i kriškama limuna.
Prijatno!