Način pripreme
Takozvana voda od Lurdesa u osnovi je smesa maslinovog ulja, soka od citrusa i sirćeta i koristi se za hidriranje i začinjavanje različitih riba, najčešće belih.
Spremiti iverak po ovoj metodi je veoma lako. Ja sam odabrala kombinaciju citrusa grejpfruta i limete, ali sa pomorandžom i limunom bi bilo takođe mnogo dobra varijanta. Razume se, može da se koristi samo jedan ili pak kombinacija više od dva citrusa.
Pomešaju se svi sastojci za vodu od Lurdesa i njom se obilno namaže riba. U slučaju da upije više, dobro je da izvadite filete iverka, odstranjujući im glavu, centralnu kost i rep (koristite ih za ukusne bujone i supe). Najbolje zamolite da vam to urade u ribljoj prodavnici.
FIleti treba da odstoje 30 minuta, da se začine, nakon toga se stavljaju tamnom kožom na dole preko parčeta aluminijumske folije, posuti krupnom morskom solju i maslinovim ujem i stavljaju se na roštilj.
Peče se na jakoj temperaturi oko 6-7 minuta sa svake strane u zavisnosti od debljine, s vremena na vreme riba se maže sa još smese.
Može i bez folije, ali prema mom mišljenju tako se bolje sačuvaju sokovi.
Gotovi fileti iverka se serviraju preliveni preostalom vodom od Lurdesa i posuti blago zaprženim belim lukom na kriške i iseckanim peršunom.
Prijatno!