Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Naćos»Naćos sa crnim pasuljem

Naćos sa crnim pasuljem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Naćos sa crnim pasuljem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Naćos sa crnim pasuljem - najviše ide uz omiljeno piće i veselo društvo"

Potrebni sastojci

  • naćos - 1 pakovanje, 150 g (kukuruzni tortilja čips)
  • crni pasulj - 1 šolja, zapremine 125 ml
  • teleće mleveno meso - 200 g
  • paradajz pire - 6 - 7 kašika
  • luk - 1/2 glavica (relativno velika)
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • ljuta aleva paprika - po ukusu (čili ili kajanska papričica)
  • kumin - 1 kašičica, mleveni
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • celer - 1 prstohvat, u prahu
  • đumbir - 1 prstohvat, u prahu
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • so - po ukusu
  • kačkavalj - za posipanje (ementaler, čedar, gauda)
* merne jedinice

Način pripreme

Često kod kuće spremamo naćos zapečen u rerni sa različitim nadevima. Ova varijanta je za mnogo brzu i ukusnu večeru ili hrskavo meze uz pivo.

Natopite crni pasulj u vodi nekoliko sati ili jednu noć da bude lakše da se skuva. Bacite vodu, u kojoj je stajao, sipajte novu i kuvajte ga dok ne omekša.

Procedite pasulj, ostavljajući malo vode (ona je crne boje) i promešajte sa dve-tri kašike paradajz pirea, soli i celera u prahu (može i malo belog luka u prahu ili narendan svež). Zagrejte na jakoj vatri i kuvajte kratko, dok se ne stope arome i sos od pasulja se ne zgusne.

Odvojeno iseckajte luk i dva čena belog luka i zapržite ih dok ne postanu zlatasti u ulju. Dodajte mleveno meso, začine, so i preostali paradajz pire i mešajte, dok se mleveno meso ne pretvori u mrvice i ostane na masnoći.

Sipajte u posudu za pečenje pola kukuruznog tortilja čipsa, rasporedite preko njega pasulj i mleveno meso. Pokrijte preostalim čipsom i drugim delom nadeva.

Pospite narendanim mekim sirom ili kačkavaljem - onolikom količinom koliko vam se sviđa.

Ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i zapecite dok se kačkavalj ne istopi i ne dobije zlatastu preplanulost.

Servirajte ukusni naćos topao i uživajte u njemu uz čašu piva ili crvenog vina u društvu dobrih prijatelja.

Ako ih spremate za decu izbegavajte ljuto, ali znajte da je u tome deo magije ovog jela.

Prijatno!

Naćos možete da koristite sa neutralnim ukusom (bez aroma) ili začinje sirem, ljutim i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: