Način pripreme
Očistite ribu od koščica, operite i osušite.
Možete da skuvate ceo veliki file ili da podelite na dva od po 200 grama.
Zagrejte maslinovo ulje i zapržite na umerenoj vatri beli luk, isečen na kriške.
Sipajte brašno i mešajte da se proprži na kratko, nakon toga sipajte belo vino i mešajte.
Dodajte školjke, stavite i ribu kožom na dole, so, biber i pola sitno iseckanog peršuna.
Sipajte odozgo bujon, topao ili vodu. Mešajte ili okrećite posudu tresući je, ali pazite da ne razdrobite oslića jer je veoma krhak.
Kada se sos zgusne, školjke se otvore, a riba postanee mlečno bela i izgubi prozračni odsjaj, jelo je gotovo. To bude brzo, jer školjkama treba 2-3 minuta, ali zavisi i od njihove veličine, a bela riba se sprema za približno isto vreme.
Ako su fileti dosta debeli i procenite da još nisu gotovo, dobro je da izvadite školjke, da se ne osuše, i da ih dodajte ponovo pred serviranje.
Pospite gotovog oslića u zelenom sosu sa školjkama preostalim peršunom i servirajte toplo.
Prijatno!