Način pripreme
1. Prosejte brašno, pomešajte ga sa mekinjama i solju i napravite udubljenje u sredini.
2. U njega sipajre vodu, prethodno ugrejanu malo i u njom pomešajte sešer i mrvljeni kvasac. Ostavite 10 minuta da nadođe.
3. Zamesite glatko i elastično testo, dodajte brašno ako je potrebno dok ne prestane da se lepi. Ali ostavite testo za hleb mekše i hidrirano, da bi hleb bio mekan i vazdušast.
4. Oblikujte dug fitilj i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje ili malo namažite. Pošto je testo meko, za oblikovanje možete namazati ruke. Dobro je i pleh da bude duguljast, da bi hleb imao ograničenje prilikom nadolaženja i da se ne razvlači previše i da bude ravan.
5. Napravite 2-3 proreza po dužini, pospite brašnom i ostavite pripremljeni seoski hleb da nadođe 30-40 minuta.
6. Pecite na 180-190 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 25 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu.
7. Izvadite gotov retro hleb sa pšeničnim mekinjama iz pleha i stavite na rešetku da se hladi.
Prijanto!