Način pripreme
Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi. Umešati šećer, jednu kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.
U zasebnu činiju usuti brašno, umešati nadošli kvasac, ulje, mlako mleko, so i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji pola sata prekriveno čistom kuhunjskom krpom.
Testo premesiti i razviti u veći krug. Okruglom modlom vaditi krugove i ređati ih u uljem podmazan kalup.
Ređati ih tako da jedan krug preklapa dopola drugi krug testa.
Sledeći red krugova testa ređati u suprotnom smeru, ali da isto jedan krug testa preklapa dopola drugi krug testa. Takođe i sredinu popuniti krugovima testa. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dvadeset minuta.
Rernu zagrejati na 250 stepeni. Žumance i ulje razmutiti viljuškom i premazati pogaču, pa posuti susamom.
Peći 15 minuta na 200 stepeni, a zatim još 25 minuta ba 180 stepeni.
Pečenu mekanu pogaču sa susamom izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi prekrivenu čistom kuhunjskom krpom, pa pogaču izručiti iz kalupa i poslužiti.