Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer i malo brašna. Promešajte i ostavite da se aktivira. Dodajte kvasac u prosejano brašno. Razbijte jaja, dodajte so /oko 1 supenu kašičicu/, kiselo mleko i deo ulja.
Zamesite meko testo. Postepeno zamesite i preostalo ulje. Testo je gotovo kad prestane da se lepi po rukama. Pokrijte folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.
Gotovo testo podelite na loptice. Izvucite fitilje i zavežite ih. Poređajte komadiće u pleh, sa namazanim dnom. Ostavite ponovo da nadođe i namažite umućenim žumancem.
Pecite u ugrejanoj rerni, postepeno pojačavajte temperaturu. Kad pogača dovoljno nadođe, smanjite temperaturu i pecite u umerenoj rerni.
Ako je potrebno pokrijte pogaču papirom za pečenje i pecite dok ne dobije zlatnu boju.