Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Mekana pogača u šerpi

Mekana pogača u šerpi

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
188138
Mekana pogača u šerpi
Fotografije: Potrebitel#240543
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Nema nemogućih stvari i ova pogača u šerpi je dokaz za to"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • sveže mleko - 180 ml
  • jaja - 2 komada
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • maslac - 50 - 60 g
  • semenke za posipanje - po želji
  • ulje - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.

Odvojite žumance od jednog jajeta u posebnu posudu.

U duboku posudu sipajte brašno kroz sito. Stavite šećer, so, kvasac, celo jaje i belance od drugog jajeta.

Sipajte sveže mleko i promešajte - prvo kašikom.

Na čistu radnu površinu, posutu brašnom, mesite testo dok ne bude glatko - oko 10-15 minuta, pa čak i više.

U posudu sipajte malo brašna, da je obložite i vratite loptu testa za pogaču. Odozgo pospite još malo brašna, pokrijte krpom i stavite na toplo mesto.

Nakon 30 minuta naraslo testo okrenite iz posude na radnu površinu (zbog brašna na dnu posude) i razvijte ga oklagijom, pa koru premažite omekšalim maslacem. Uvijte rolat i secite kolutove debljine 4-5 cm.

I sada dolazi do izbora posude. Najbolje je da iskoristite šerpu sa debljim zidovima.

Isečene komade uspravite kao panjeve i poređajte ih na dno šerpe, koje ste premazali uljem. Kolutove ređajte na rastojanju, jer će testo ponovo da raste na toplom mestu.

Rernu ugrejte na 170-180 stepeni. Poklopite šerpu i sašekajte da testo udvostruči svoju zapreminu (oko 20 minuta). Šerpa, naravno, treba da ima drške koje mogu da izdrže temperaturu u rerni.

U čašu sa žumancem sipajte 2 kašike ulja i premažite naraslu pogaču četkom. Možete da je pospete semenom kakvo imate. I sa semenkama suncokreta je super.

Mekanu pogaču u šerpi pecite oko 25 minuta. Poprskajte je hladnom vodom i pokrijte je čistom krpom na 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: