Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Riba i morski plodovi u sosu od belog vina

Riba i morski plodovi u sosu od belog vina

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77816k943
Riba i morski plodovi u sosu od belog vina
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
06/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Senka pod smokvom, morski plodovi, vino i stari prijatelji - da li i vi tako zamišljate Raj"

Potrebni sastojci

  • školjke - 5 - 6 komada, crne
  • škampi - 6 - 10 komada, sveži, neoljušteni (veliki)
  • lignja - 1 komad, velika
  • sabljarka - 1 komad, file
  • oslić - 1 komad, kotlet
  • smuđ - 1 komad, file, druga vrsta po izboru
  • peršun - 5 - 6 stručaka
  • belo vino - 120 ml
  • majčina dušica - 2 grančice
  • paradajz - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 1 glavica, srednja
  • maslac - 2 - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • limun - 1/2
  • so - po ukusu
  • riblji bujon - 1/2 kockice
  • skrob - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Na ringlu stavite 800 ml vode i u nju stavite beli luk, luk - prepolovljen, jednu grančicu majčine dušice i kockicu ribljeg bujona (umesto njega možete koristiti glavu i kosti ribe, ukoliko ih imate).

2. Kada voda počne da vri, unutra stavite lignju - očišćenu i isečenu na krugove. Kuvajte dok morski plod ne postane mekan i dok ne bude potpuno gotov. U isto vreme će biti gotov i naš bujon. Ako ste koristili riblje kosti i glavu, uklonite ih, procedite bujon i u njega vratite samo lignje. Održavajte bujon vrućim na tihoj vatri.

3. Kotlet oslića, file sabljarke i drugu ribu (smuđ ili belu ribu po izboru) natrljajte limunom i solju. U zagrejan tiganj sa dnom koje se ne lepi, premazan 1 supenom kašikom maslinovog ulja i maslaca, prepržite sve tri vrste ribe sa obe strane, otprilike minut. Izvadite ih i prekrijte folijom, a na njihovo mesto stavite škampe i njih pecite po minuticu sa svake strane. I njih izvadite.

4. Tiganj očistite samo ukoliko u njemu ima zagorelih komadića, dobro bi bilo da nastavimo da kuvamo u njemu sa masnoćom i esencijom koja se slila sa škampa i riba, i da oni još bolje začine naš sos.

5. Sipajte belo vino sa ostalom grančicom majčine dušice u isti tiganj. Sačekajte da tečnost provri i dodajte paradajz - iseckan na male kocke. Kada postane mekan i kada alkohol ispari (otprilike 1 minuta) stavite školjke - dobro očišćene i oprane sa ljušturama. Kada se otvore, sipajte 1 i 1/2 šolje bujona, čiju toplotu održavamo na ringli.

U drugoj čaši sa hladnom vodom istopite skrob, tako da nema grudvica. Sipajte ga u tankom mlazu u tiganj i mešajte 2 minute, dolivajući još bujona - sos ne treba da bude gust, već redak.

6. U sos sa školjkama stavite ranije spremljene škampe i ribu i kuvajte pod poklopcem na slaboj vatri 2-3 minute.

7. Pre nego što poslužite, jelo pospite sitno iseckanim peršunom i stavite još limunovog soka.

Obavezno konzumirajte ovo bogato jelo sa ribom i morskim plodovima dok je toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: