Način pripreme
1. Na ringlu stavite 800 ml vode i u nju stavite beli luk, luk - prepolovljen, jednu grančicu majčine dušice i kockicu ribljeg bujona (umesto njega možete koristiti glavu i kosti ribe, ukoliko ih imate).
2. Kada voda počne da vri, unutra stavite lignju - očišćenu i isečenu na krugove. Kuvajte dok morski plod ne postane mekan i dok ne bude potpuno gotov. U isto vreme će biti gotov i naš bujon. Ako ste koristili riblje kosti i glavu, uklonite ih, procedite bujon i u njega vratite samo lignje. Održavajte bujon vrućim na tihoj vatri.
3. Kotlet oslića, file sabljarke i drugu ribu (smuđ ili belu ribu po izboru) natrljajte limunom i solju. U zagrejan tiganj sa dnom koje se ne lepi, premazan 1 supenom kašikom maslinovog ulja i maslaca, prepržite sve tri vrste ribe sa obe strane, otprilike minut. Izvadite ih i prekrijte folijom, a na njihovo mesto stavite škampe i njih pecite po minuticu sa svake strane. I njih izvadite.
4. Tiganj očistite samo ukoliko u njemu ima zagorelih komadića, dobro bi bilo da nastavimo da kuvamo u njemu sa masnoćom i esencijom koja se slila sa škampa i riba, i da oni još bolje začine naš sos.
5. Sipajte belo vino sa ostalom grančicom majčine dušice u isti tiganj. Sačekajte da tečnost provri i dodajte paradajz - iseckan na male kocke. Kada postane mekan i kada alkohol ispari (otprilike 1 minuta) stavite školjke - dobro očišćene i oprane sa ljušturama. Kada se otvore, sipajte 1 i 1/2 šolje bujona, čiju toplotu održavamo na ringli.
U drugoj čaši sa hladnom vodom istopite skrob, tako da nema grudvica. Sipajte ga u tankom mlazu u tiganj i mešajte 2 minute, dolivajući još bujona - sos ne treba da bude gust, već redak.
6. U sos sa školjkama stavite ranije spremljene škampe i ribu i kuvajte pod poklopcem na slaboj vatri 2-3 minute.
7. Pre nego što poslužite, jelo pospite sitno iseckanim peršunom i stavite još limunovog soka.
Obavezno konzumirajte ovo bogato jelo sa ribom i morskim plodovima dok je toplo.
Prijatno!