Način pripreme
Brašno tip 00 je najfinije rafinirano brašno u italijanskoj kategorizaciji. Važno je da znate, da ovo brašno postoji u dve vrste - od tvrde (grano duro) ili meke pšenice (grano tenero). Ovo brašno od meke pšenice je ekvivalent našeg brašna tip 500, koje se koristi za finija testa i precizno razvlačenje, a semolina je slična pšeničnom grizu ili brašnu od tvrde pšenice. To je brašno sa većim sadržajem glutena i zbog njega je testenina žilavija. Samo testenina pripremljena korišćenjem pravilnih proporcija odgovarajućih vrsta brašna može da se skuva pravilno da bude al dente.
Kada pomislite o sveže pripremljenoj testenini, nemojte da se uplašite i odustanete. Uveravamo vas da, kada probate domaću svežu testeninu, ona iz prodavnice više nikada neće imati ukus koji vam se dopada. Realno, sa odmaranjem testa izrada domaće testenine će vam oduzeti maksimalno sat vremena. Kuva se brže od one iz prodavnice, a to znači da ćete tokom pripreme uštedeti vreme.
Evo nekoliko jednostavnih koraka, kako bi pripremili domaću testeninu i jednu ideju kako da je poslužite.
Za pripremu testenine, osim odabira brašna, važno je da koristite jaja na sobnoj temperaturi (ima varijanti, u kojima se testenina priprema samo sa žumancima). Za mešenje testa možete da koristite kuhinjski robot ili mikser sa priključcima za testo, ali možete da testo umesite i rukama i da ga razvučete oklagijom.
Promešajte dve vrste brašna i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje stavite jaja i umesite, dok ne dobijete homogeno lepljivo testo. U nikakvom slučaju nemojte da premesite testo. Ako koristite kuhinjski robot, stavite sve zajedno, uključite ga na kratko i testo zatim umesite rukama.
Gotovo testo ostavite da odmori u frižideru. Nakon 20-30 minuta izvadite testo, lagano ga razvucite i provucite ga kroz mašinu - prvo kroz najveći prolaz i zatim postepeno smanjujte debljinu, dok ne dobijete neophodnu debljinu testenine. Oblikujte testo nožem i prebacite ga na drugu stranu mašine, koja će ga iseći na željeni oblik - u ovom slučaju taljatele.
Dobijenu testeninu možete da ostavite malo da se prosuši i stegne i nakon toga da je skuvate ili ostavite za sutradan. Testeninu kuvajte najviše 3-4 minuta. U ovom receptu nema soli u testu, ali je zato obavezno stavite u vodu u kojoj kuvate testeninu.
Za sos:
Upržite izgnječeni beli luk u malo maslinovog ulja. Dodajte konzervu tunjevine, grašak, so, biber i malo od vode u kojoj ste kuvali testeninu. Stavite testeninu u tiganj i promešajte.
U gotovu testeninu dodajte sitno naseckani bosiljak, Poslužite sa paradajzem isečenim na kockice i parmezanom. Završite sa nekoliko kapi maslinovog ulja.