Način pripreme
U šerpicu na ringlu stavljamo vodu da provri, u nju stavljamo 30 komada listova vinove loze (srednje veličine), na kratko da omekšaju.
Iscedimo listove i ostavljamo ih da se ohlade dok spremamo punjenje za sarme od listova vinove loze.
Za nadev: Operemo ½ šolje bulgura od spelte, iscedimo ga od vode i u šerpu na ringli sa 1 šoljom vode ga kuvamo otprilike 15 minuta. Često mešamo da se bulgur ne bi zalepio za dno. Kada je skuvan, skidamo šerpu sa ringle.
Operemo, ogulimo i izrendamo na krupno rende - 2 srednje šargarepe, dodajemo ih u bulgur.
Operemo i isečemo ostalu zelen - 3 perca mladog luka, svežu divlju nanu 3 mala lista (da ne bi dominirao taj ukus), kiseljak - 3 sveža lista srednje veličine i šaku svežeg peršuna / mali listovi. Dodajemo šarlan - ½ kašičice.
Začinimo začinima: finom himalajskom soli - ½ kašičice, mlevenim crnim biberom - 1/3 kašičice, kumin - 1 prstohvat, čubar - 1 prstohvat i suvi bosiljak - 3 prstohvata.
Od gotove začinjene smese jednom malom kašikom uzimamo po malo bulgura i stavljamo u list vinove loze, pažljivo uvijajući / savijajući list kako bi se formirala mala okrugla sarma. Sve ostale listove uvijamo sa smesom na isti način, praveći 30 komada malih sarmica.
U šerpu stavljamo rešetku - specijalnu za kuvanje na pari, i sipamo vodu do nivoa rešetke - ne više. Pažljivo ređamo sve sarmice, pazeći da se listići ne otvore. Stavljamo šerpu na ringlu na 25 minuta, dok listovi vinove loze ne postanu mekani.
Sarmice od listova vinove loze sa bulgurom su gotove i možemo ih poslužiti za ručak.