Način pripreme
Oljuštimo i isečemo krompir na tanke polukrugove.
Dodajemo obe glavice iseckanog luka i ulje. Ulja treba da bude više - oko 1 cm na dnu šerpe. Dobro pomešamo sa solju.
U tiganj ili šerpu sipamo u ugrejano ulje krompir i luk - sirove. Na tihoj vatri sa poklopcem dinstamo zajedno.
Kasnije, kad omekšaju proveravamo drvenom kašikom da li se lako seku, promešamo nekoliko puta da ne zagore.
Krompir sa lukom je gotov kada se lako seče kašikom.
Ostavljamo malo sa strane da se ohladi. U posudi viljuškom umutimo jaja, dodajemo malo soli.
Dodajemo u jaja hladnu smesu od krompira i promešamo.
U tiganj prečnika 26-24 cm stavljamo malo ulja, poravnamo.
Kad se ugreje na tihoj vatri, odjednom sipamo smesu sa krompirom i jajima i premestimo malo tiganj da se uviju ivice tortilje od krompira ka unutra.
Stavljamo tiganj na mesto na oko 10-15 sekudni. Kad ima koricu po ivicama, i energično ga stavljamo na ringlu.
Posle okrećemo tortilju na veliki tanjir ili poslužavnik, pa sa malo ulja vraćamo da se peče i sa druge strane.
Smesa se peče i sa druge strane, pa je ponovo malo premestimo i drvenom kašikom oblikujemo ivice da budu glatke.
Dobro zapečena i sa druge stranje, španska tortilja je spremna za serviranje.
Neka vam je ukusno!