bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Male penjurlije sa kiselom pavlakom

Male penjurlije sa kiselom pavlakom

Male penjurlije sa kiselom pavlakom
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
24/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema18 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno53 min.
Porcije5
"Ukusne penjurlije sa kojima ćete izaći na kraj bez problema - i sa pripremom, i sa jelom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za posipanje i mešenje
  • kvasac - 15 g, svež
  • jaja - 2 komada
  • kisela pavlaka - 100 g
  • svinjska mast - 100 g
  • maslac - oko 30 g
  • voda - 250 ml
  • so - 1 i 1/2 kašičica ili malo više
  • šećer - 1 kašičica
  • sir - 250 g, ne mnogo slan
  • sveže mleko - oko 50 - 60 ml
  • ulje - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasc i šećer u mlakoj vodi, sipajte malo brašna i mešajte kašikom. Ostavite da nadođe 5-8 minuta.

2. Na tihoj vatri rastopite svinjsku mast sa maslacem. Za ove penjurlije koristimo mnogo masnoće, ponekad čak malo više nego što je navedeno, razumećete zašto.

3. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte polovinu toplog - ne vrelog maslaca sa mašću, jedno jaje sa belancem drugog - malo umućene sa solju, kiselom pavlakom - na sobnoj temepraturi i nadošlim kvascem.

4. Zamesite testo, dodajte još brašna ako je potrebno. Da bi prestalo da se lepi, biće vam potrebno više mešenja, a ne preterano dodavanje brašna. Što je testo mekše i elastično, vaše male penjurlije sa sirom će biti mekše.

5. Podelite testo na 5 jednakih delova ili više za manje penjurlije, kako se vama dopada. Potopite svaki deo u posudu sa preostlaom masnoćom, tako da lepo pokrije, ruke takođe namažite da se ne lepi. Oni koji su iskusniji, preporučujem da prosto razvuku testo dok ne naprave tanko. Posle stavite na brašnom posutu radnu površinu i možete sipati još masnoće. Ako ne uspete da razvučete ručno, razvucite oklagijom.

6. Pospite mrvljenim sirom svaku penjurliju, savijte kao koverat, razvucite prstima, posle stavite sir i uvijte još jednom u rolat, uvijte malo i uvijte u oblik puža.

Stalno potapajte ruke u masnoću da se ne lepi.

7. Poređajte u okrugao ili pravougaoni pleh, namazan masšću ili obložen papiro mza pečenje, na rastojanju jednu od druge. Uprkos rastojanju, penjurlije će se zalepiti, ali to je i cilj, zato nemojte koristiti mnogo veliki pleh. Moj je kockasti 22/22 cm sa visokim ivicama.

8. Ostavite da nadođe oko sat vremena na toplom, gde nema promaje.

Kad lepo nadođu, namažite umućenim žumancem (od drugog jajeta) sa svežim mlekom i uljem. Ostatak prelijte odozgo. Zbog toga su pokriveni sa previše masti, penjurlije ne zadržavaju ravnomerno smesu od žumanca i maslaca, ali to nije problem, ipak budu lepi.

9. Pecite penjurlije sa kiselom pavlakom u ugrejanoj rerni na 190 stepeni bez ventilatora na niskoj rešetci. Kad dobijete zlatnu boju, gotovi su. Možete da ih jedete dok su još tople.

Prijatno!

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: