Način pripreme
Jagnjeća sarma:
Stavite luk, divlju nanu i maslinovo ulje u kaserolu i prepržite.
U isto vreme u suvom tiganju sa dnom koje se ne lepi u malčice vode prepržite pečurke da se dobije zlatasta boja.
Veoma dobro operite pirinač i dodajte ga u luk i divlju nanu. Dodajte so i biber po ukusu.
Za to vreme bi trebalo i pečurke da budu već gotove, izvadite ih iz tiganja i isecite ih na sitne komade. Možete ih i unapred iseckati, ja prosto više volim ovaj način.
Pečurke dodajte u pirinač i promešajte.
Sve sipajte u tepsijicu u kojoj ćete peći.
U kaserolu sipajte vodu i stavite je na ringlu, da bi se deglazirala i da bi pustila sve ukuse koji su ostali na dnu.
Sipajte vodu u tepsiju i ukoliko je potrebno, dodajte još, tako da sve prekrije.
Ako želite, možete odrediti količinu vode prema tome šta piše na pakovanju sa pirinčem, ja prosto nikada ne ispoštujem to što piše i kada kuvam pirinač, dodajem odokativno dok se ne skuva tako kako želim, tako da uradite na vaš način.
Jagnjeću sarmu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°С dok ne bude gotova.
Kada ostane još otprilike 5 minuta pečenja, možete početi da pravite preliv za jagnjeću sarmu ili Bešamel.
U tiganj stavite brašno i maslinovo ulje i prepržite dok aroma sirovog brašna ne iščezne, ali nemojte ostavljati da potamni.
Počnite da dodajete mleko malo po malo, neprestano mešajući špatulom ili drvenom kašikom da ne bi ostale grudvice.
Treba da se dobija gladak bešamel, malo gušći od boze.
Nakon što je preliv gotov, jagnjeću sarmu izvadite iz rerne i zalijte je. Pojačajte rernu na 250°C, uključite samo gornji grejač i postavite tepsiju sa uskršnjim jelom maksimalno visoko.
Ako imate gril, možete uključiti i njega, kod mene on radi samo na 275°С i ja sam na njemu pekla.
Zapecite dok se ne dobije zlatkasta boja i jagnjeća sarma za vegane je gotova.