Način pripreme
Dodajemo bujon od skuvanih iznutrica, ali ne preterujemo i dodajemo vrelu vodu, jednako, ali da ima više vode ipak.
Iznutrice lepo očistite od žilica i napravite mali prorez nožem u svakoj. Stavite u posudu sa hladnom vodom i oko 100 ml sirćeta. Ostavite tako 8-10 satii, da izađe što je više moguće krvi. Nakon toga dobro operite tekućom vodom.
Stavite u šerpu sa dovoljno vode i stavite na umerenu vatru. Posolite.
Nakon što provri i promeni boju džigerica, odmah je izvadite, a preostale iznutrice nastavite da kuvate oko 1 sat.
Ocedite, izvadite, a bujon sačuvajte, obavezno procedite i ostavite sa strane.
Nakon što se ohlade, isecite na kockice.
U dubokoj šerpi ugrejte ulje i 1 supenu kašiku maslaca. Dodajte iseckani luk da se dinsta. Dodajte opran i oceđen pirinač i dobro promešajte.
Pržite 2-3 minuta. Pospite kašičicom aleve paprike, solju, iseckanom nanom, mlevenim biberom i dodajte iznutrice, dobro promešajte. Sipajte 2-3 kutlače proceđenog bujona. Smanjite temperaturu ringle i ostavite da se krčka dok pirinač ne upije tečnost.
Gotovu smesu sipajte u namazan pleh sa malo ulja, dodajte vrelu vodu oko 3 kutlače, adobro promešajte, ako je potrebno za vreme pečenja dodajte još malo vrele vode.
Pecite ukusnu jagnjeću sarmicu na 180 stepeni oko 35-40 minuta dok pirinač ne upije tečnost.
Preliv za jagnjeću sarmu:
U posudi razbijte jaja, dodajte kiselo mleko, promešajte dobro žicom dok ne dobijete glatku smesu, posolite i pobiberite i dodajte brašno, procenite da li 2 supene kašike ili tri - zavisi od veličine kašike i vrste brašna. Dobro umutite žicom.
Nakon što sarma bude gotova, prelijet i pecite na grilu - rerni dok se lepo ne zapeče.
Izvadite, ostavite kratko da se ohladi jagnjeća sarma Klasika i servirajte sa gustim kiselim mlekom.