Jagnjeća sarma Klasika

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Jagnjeća sarma Klasika
Fotografije: marcheva14
1 / 3
09/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Poznajete zakon - jagnjeća sarma Klasika se servira sa gustim kiselim mlekom"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - oko 500 g, + bujon
  • pirinač dugog zrna - 250 g
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • mladi luk - 3 veze
  • nana - 1 veza ili 1 kašičica suva
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • so po ukusu
  • maslac - 1 supena kašika
  • ulje - za kuvanje
  • PRELIV
  • jaja - 3 komada, L
  • kiselo mleko - 400 g, gusto
  • brašno - 3 supene kašike
  • so
  • biber - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Dodajemo bujon od skuvanih iznutrica, ali ne preterujemo i dodajemo vrelu vodu, jednako, ali da ima više vode ipak.

Iznutrice lepo očistite od žilica i napravite mali prorez nožem u svakoj. Stavite u posudu sa hladnom vodom i oko 100 ml sirćeta. Ostavite tako 8-10 satii, da izađe što je više moguće krvi. Nakon toga dobro operite tekućom vodom.

Stavite u šerpu sa dovoljno vode i stavite na umerenu vatru. Posolite.

Nakon što provri i promeni boju džigerica, odmah je izvadite, a preostale iznutrice nastavite da kuvate oko 1 sat.

Ocedite, izvadite, a bujon sačuvajte, obavezno procedite i ostavite sa strane.

Nakon što se ohlade, isecite na kockice.

U dubokoj šerpi ugrejte ulje i 1 supenu kašiku maslaca. Dodajte iseckani luk da se dinsta. Dodajte opran i oceđen pirinač i dobro promešajte.

Pržite 2-3 minuta. Pospite kašičicom aleve paprike, solju, iseckanom nanom, mlevenim biberom i dodajte iznutrice, dobro promešajte. Sipajte 2-3 kutlače proceđenog bujona. Smanjite temperaturu ringle i ostavite da se krčka dok pirinač ne upije tečnost.

Gotovu smesu sipajte u namazan pleh sa malo ulja, dodajte vrelu vodu oko 3 kutlače, adobro promešajte, ako je potrebno za vreme pečenja dodajte još malo vrele vode.

Pecite ukusnu jagnjeću sarmicu na 180 stepeni oko 35-40 minuta dok pirinač ne upije tečnost.

Preliv za jagnjeću sarmu:

U posudi razbijte jaja, dodajte kiselo mleko, promešajte dobro žicom dok ne dobijete glatku smesu, posolite i pobiberite i dodajte brašno, procenite da li 2 supene kašike ili tri - zavisi od veličine kašike i vrste brašna. Dobro umutite žicom.

Nakon što sarma bude gotova, prelijet i pecite na grilu - rerni dok se lepo ne zapeče.

Izvadite, ostavite kratko da se ohladi jagnjeća sarma Klasika i servirajte sa gustim kiselim mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: