Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Kozunak sa testom u mini pekari

Kozunak sa testom u mini pekari

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
2486071160
Kozunak sa testom u mini pekari
Fotografije: Anelia Terzieva
1 / 10
01/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
2
"Uz malu pomoć mini pekare se dobija najukusniji kozunak koji ste probali"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 150 g
  • mleko - 130 ml, toplo
  • kvasac - 20 g, živi
  • so - 1 kašičica
  • masnoća - 120 ml (ulje, ulje + maslac, čak i mast)
  • brašno - 600 - 650 g
* merne jedinice

Način pripreme

Bez sumnje, Uskrs neće biti isti bez omiljenog kozunaka. Ko se nije uhvatio da ga pravi, samo on ne zna koliko je to dugotrajno i teško.

Nakon nekoliko pokušaja i eksperimentisanja sa proporcijama, sastojcima, vremenom koje je potrebno da testo naraste, naišla sam na recept u kom se testo za kozunak prvobitno mesi u mini pekari. Ne postoji način, tehnički, proces ponovo oduzima dosta sati, da ne kažem bukvalno ceo dan, ali sigurno jednostavnost upotrebe uređaja ima uticaja.

Ovde delim i nekoliko saveta za pravljenje dobrog kozunaka: brašno - koristite dobro, kvalitetno brašno sa više belančevina. U principu brašna sa belančevinom iznad desetke su pogodna za peciva. Što je više belančevina, to se bolje razvija gluten, a odatle - i niti kozunaka.

Interesantna činjenica jeste da brašno za pite ima otprilike 13 belančevina, a ono za kozunake - 10.6. Temperatura je bez sumnje važna, ali sam proces u kome mikroorganizmi pretvaraju šećere u ugnjen dioksid i tako naraste testo, se razvija ukoliko mu date dovoljno vremena.

Odvojite jedan dan za kozunake i ne ubrzavajte postupak. Vaše testo će narasti, čak i da ga umesite uveče i ostavite u frižideru.

Dobro kod mini pekare je što ona ugreje sastojke i održava temperaturu koja pomaže da testo naraste.

Kozunak je precizno pecivo, ali uvek postoji potreba za procenom da li da dodamo ili da ne dodamo malo više brašna, s obzirom da je vlažnost svih brašna različita, veličina jaja u receptima i ona koja koristimo - takođe.

Malo variraju i količine za različite modele mini pekara, tako da ne ispuštajte stvari iz vida.

Dobro znamo da dosta šećera u testu spečava njegovo narastanje, ali moje iskustvo pokazuje da čak i sa malo više šećera, testo umešeno u uređaju za pravljenje hleba bude dobro.

Kozunak sa testom u mini pekari:

1. Usitnim kvasac i u njega dodajem kašičicu šećera i malo mleka. Promešam da se dobije kašica.

2. Odvojim jedno žumance za premazivanje. Jaja i šećer prethodno umutim. Ako želite u ovoj etapi možete dodati i neku esenciju, vanilu ili koru limuna.

3. Stavljam u kontejner mini pekare, dodajem mleko.

4. Prosejem brašno i u njega dodajem so. Promešam pre nego što stavim u kontejner, budući da je veoma važno da so direktno ne dodirne kvasac.

5. Na brašno sipam kašičicu sa kvascem. Uključujem uređaj na program za testo, dok se ne umesi testo. Nakon što se umesi (nakon otprilike 10 min), dodajem malo masnoće i ostavljam program do momenta kada počinje narastanje.

6. Zaustavljam uređaj i ponovo uključujem program, tako što pri mešenju u malim porcijama dodajem masnoću, dok se u potpunosti ne upije. Ukoliko je potrebno, dodajem malo brašna. Ostavljam program da završi proces.

7. Već imam jedno narastanje. Vadim iz uređaja, možemo da premesimo sa još malo masnoće, ali možemo i tako da ostavimo testo. Ostavljam ga dok ne udvostruči svoju zapreminu. Ovo je drugo narastanje.

8. Oblikujem kozunak po izboru, možemo da stavimo i neki nadev i stavljam ogovarajuće kalupe.

9. Ostavljam da naraste po treći put.

10. Nakon što ponovo uveća svoj obim, otprilike 2 puta, premazujem umućenim žumancem i posipam šećerom. Dodajem orašaste plodove po želji.

11. Uskršnji kozunak pečem otprilike 15 minuta na 130 stepeni, uvijam u aluminijumsku foliju i pečem još 25 minuta na 170 stepeni.

Koristeći mini pekaru, sveži kvasac možete zameniti suvim i ponovo ćete dobiti sjajan rezultat sa ovim savršenim kozunakom sa testom u mini pekari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: