Način pripreme
Sočna torta sa šargarepom je jedan od mojih omiljenih recepata, kojeg volim da spremam iznova i iznova. Veganska torta može da se spremi prethodnog dana i da se jede narednog dana. Njen ukus postaje još bolji drugog dana.
Moja deca obožavaju bezglutensku vegansku tortu sa šargarepom i i volim da je pečem kao zdravu alternativu klasične torte sa šargarepom. Torta sa šargarepama i orašastim plodovima nije preterano slatka. Volim da pravim glazuru za nju od šećera u prahu i limunovog soka, kao završetak nakon pečenja i pre serviranja. Veoma često ne dodajem zaslađivač u koru i zaista gotova torta je dovoljno slatka i sočna prilikom konzumacije.
Pored šargarepa i jabuke, koristim i izrendane orašaste plodove (bademe, orahe ili lešnike) i univerzalno brašno bez glutena za testo ili skrob. Kao alternativa za bezglutensko brašno može da se koristi i normalno brašno. Zagrejte rernu do 180 stepeni odozgo i odozdo. Stavite na dno kalupa za pečenje (otprilike 24 cm) sa papirom za pečenje i premažite rub kalupa masnoćom.
Ogulite i izrendajte šargarepe. SItno izrendajte jabuku sa korom. Pomešajte suvo grožđe sa 1 supenom kašikom limunovog soka.
U posudi pomešajte orašaste plodove, brašno, prašak za pecivo + 1 supenu kašiku limunovog soka, so, začine i med (ili drugi zaslađivač po izvoru). Dodajte mleko i ulje repice i promešajte. Dodajte izrendane šargarepe i jabuke i promešajte.
Testo sipajte u pripremljeni kalup i ispecite tortu bez glutena u prethodno zagrejanoj rerni na srednjem raftu, otprilike 45-50 minuta. Izvadite i ostavite vegansku tortu da se ohladi.
Za glazuru od šećera u prahu pomešajte šećer u prahu sa limunovim sokom, dok se ne obrazuje gusta glazura. Rasporedite glazuru na tortu i pospite isckanim pistaćem po želji.
Neka vam je slatko!