Način pripreme
Operemo i isečemo sveže listove zelja. Poparimo ih toplom vodom i nakon nekoliko minuta ocedimo.
U nutribulit sipamo jednu šolju i po domaće pripremljenog ovsenog mleka (ne cedimo ga), popareno zelje i sitno iseckan peršun. Dodajemo 1 kašičicu konopljinog brašna i po pola kašičice brašna od korpive i pšeničnih klica. Meljemo dok ne dobijemo nežnu homogenu konzistenciju.
Sipamo smesu u duboku posudu. Sipamo sve začine: 1 kašičicu himalajske soli - po ukusu, pola kašičice braon šećera od šećerne trske, 2-3 prstohvata mlevenog bibera, 1/3 kašičice kumina, 1/3 kašičice indijske kurkume, 2-3 prstohvata mlevenog korijandera.
Dodajemo 1 ravnu kašičicu sode za hleb i pola supene kašike blasamiko sirćeta da se aktivira. Mešamo žicom i dodajemo po malo integralnog brašna (ukupno oko 1 šolja) dok ne dobijemo konsistenciu koja nije ni mnogo retka, ni mnogo gusta.
Za svaku zelenu palačinku stavljamo nekoliko kapljica nerafinisanog suncokretovog ulja u ugrejan tiganj sa dnom koji se ne lepi.
Sipamo od smese malom kutlačom, rasporedimo u oblik kruga oko 15 cm.
Pržimo po 2-3 minuta sa obe strane.
Od ove količine dobijate oko 10-12 komada slanih palačinaka srednje veličine.
Serviramo mekane vegan palačinke sa omiljenim namazom, tahini sosom, humusom ili umakom od avokada.
Veoma ukusne prolećne palačinke sa zeljem bez jaja i mleka!