Način pripreme
Zelje operemo i sitno isečemo. Isto radimo i sa vezom mladog luka.
U šerpu sipamo vodu i unutra izrendamo šargarepu i stavljamo sitno iseckanu slaninu. Dodajemo malo soli. Čim voda počne da vri stavljamo zelje i mladi luk. Ne poparava prethodno da ne nestanu korisna svojstva.
Nakon toga dodajemo i fidu, ali obavezno najfiniju. Čim se skuva skidamo šerpu sa vatre. Posipamo biberom. Dodajemo supenu kašiku maslinovog ulja.
Peršun sečemo sitno i dodajemo u supu.
Ostavljamo sa strane 10-15 minuta da se ohlad, a za to vreme umutimo žumance, kiselo mleko i limuntus.
Dodajemo u supu sa zeljem i sve promešamo.
Kad sipamo supu u posude, u svaku stavljamo samlevenu suvu ljutu papiku i izmrvimo sir.
Pogledajte takođe kako da napravite pitu sa zeljem ili zelje sa pirinčem iz rerne.