Način pripreme
1. Isecite hladni maslac i tvrdi kravlji maslac u brašno. Stavite so i utrljajte prstima dok ne dobijete mrvice. Razbijte jaje i sjedinite sve mrve u glatku loptu testa sa maslacem. Ako je potrebno stavite još kašiku hladne vode da vam bude lakše.
2. Razvijte testo na tanku koru između dva sloja papira za pečenje. To je obavezno, da se ne lepi po oklagiji.
Skinite gornji sloj papira i drugi sa testom stavite u pleh ili kalup za tasrt pribložnog prečnika 26 cm. Ivice treba da se zalepe po ivicama, da se stvore ivice i udubljenje, u koje ćete staviti nadev. Samo testo može da se odlepi i sa donjeg sloja papira, ali postoji rizik da će da se pokdia, tako da ako uradite to budite pažljivo i takođe prethodno namažite kalup.
3. Iseckajte praziluk i dinstjate dok ne omekša u maslacu sa malo soli. Da bi bio finiji vaš slani tart, možete ga pasirati da dobijete gladak krem.
Rasporedite ravnomerno po dnu koru i odozgo izrendajte kačkavalj i gorgonzolu.
4. Umutite jaja sa prstohvatom soli i u njih sipajte pavlaku i mleko. Začinite biberom i muskatnim orašćićem i promešajte.
5. Sipajte tečnu smesu preko drugih sastojaka i protresite malo da siđe i u donje slojeve.
6. Pecite slani tart sa prazilukom i plavim sirom u ugrejanoj rerni na 190-200 stepeni dok ne dobije zlatnu koricu oko 25 minuta.
Prijatno!