Način pripreme
U blago ugrejanom mleku sa šećerom se istopi kvasac, posipa se brašno i pravi se gusta kaša. Ostavlja se da naraste 15 minuta.
Jaje se umuti sa solju, dodaje se kiselo mleko sa sodom ugašenom u njemu.
Dodaje se deo brašna i u njega se sipa kvasac.
Umesi se meko testo, koje se ne lepi.
Razvije se u list i premaže se maslacem. Savija se i ponovo se razvija, ponovo se savija dok se ne upije sav maslac.
Testo za penjurliju, prekriveno krpom ili folijom, se ostavlja da naraste i udvostruči svoj obim.
Za to vreme je red na spanać. Očisti se i isecka se i preprži se sa 2-3 kašike ulja. Kada se malo ohladi, izdrobi se sir. Može da se umuti i 1 jaje po želji.
Naraslo testo se razvija u list i u jedan kraj se stavlja nadev.
Uvija se u oblik puža i usuče se, a usukana pogača se stavlja u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Raste 15 minuta.
Premazuje se žumancem umućenim s nekoliko kapljica svežeg mleka i 1 kašičicom ulja.
Usukana pogača sa spanaćem i sirom se posipa susamom i peče se na 180 stepeni dok ne bude gotova.