Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od oraha»Torta sa orasima i moka kremom

Torta sa orasima i moka kremom

Torta sa orasima i moka kremom
Fotografije: Kristian Aleksandrov
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Gosti da dođu što pre, jer se jedva suzdržavamo da ne isečemo ovu tortu sa orasima bez njih"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 10 komada
  • šećer - 200 g
  • orasi - 150 g, mleveni
  • kakao - 20 supenih kašika
  • kafa - 1 kašičica, instant
  • brašno - 6 supenih kašika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 2 prstohvata
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • rum - 100 ml, za natapanje kora
  • Za krem
  • žumanca - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • kafa - 2 kašičice, instant
  • voda - 100 ml, topla
  • maslac - 400 g, meki
  • liker - 1 supena kašika
  • slatko - 1 teglica, od šljiva
  • orasi - za posipanje, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo kore od oraha. Odvojima žumanca od belanaca. Belanca umutimo u sneg.

Žumanca umutimo u sipkast krem sa šećerom. Nakon toga u njih dodajemo kakao, vanilin šećer, so i kafu i ponovo promešamo. Dodajemo belanca i lepo promešamo rukom.

Postepeno dodajemo brašno i pomešamo. Na kraju sipamo prašak za pecivo i mlevene orahe i homogenizujemo smesu. Rasporedimo je u 2 okrugle tepsije prečnika otprilike 25 cm, koje smo prethodno obložili papirom za pečenje.

Zagladimo i pečemo na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Ostavljamo kore da se u potpunosti ohlade i sečemo svaku na 2 dela, tako da ukupno dobijemo 4 kore.

Za moka krem prvo rastvorimo kafu u vodi.

Sipamo žumanca u šerpu i dodajemo šećer, kafu i liker. Stavljamo na ringlu posudu za kuvanje na pari i počinjemo da mutimo mikserom. Mutimo otprilike 10 minuta dok se ne dobije krem.

Nakon toga sklanjamo sa strane da se ohladi.

U ohlađeni krem dodajemo maslac i mutimo mikserom 5-6 minuta.

Počinjemo da sastavljamo ukusnu tortu sa orasima.

Stavljamo 1 koru na podlogu i natopimo je s 2 kašičice ruma. Stavljamo 2-3 kašičice slatkog od šljiva i premažemo odozgo kremom. Izravnamo i ponavljamo isti postupak.

Nakon što smo kremom namazali poslednju koru i tortu sa strana, obilno posipamo mlevenim orasima.

Stavljamo tortu sa orasima i moka kremom u frižider na 24 sata.

Nakon toga poslužujemo tortu od kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: