Slane palačinke sa divljim belim lukom (sremušem)

Slane palačinke sa divljim belim lukom (sremušem)

Slane palačinke sa divljim belim lukom (sremušem)
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 4
18/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj20 min.
Ukupno40 min.
Porcije11
"Da li možete da zamislite koliko su apetitne ove slane palačinke sa belim lukom - planiramo odmah da proverimo"

Potrebni sastojci

  • sremuš - 10 listova
  • jaja - 1 komad
  • ovseno mleko - 1 šolja (¼ ovsenih pahuljica, ¾ vode)
  • kukuruzno brašno - 12 punih supenih kašika
  • soda za hleb - 1 ravna
  • jabukovo sirće - 1 supena kašika
  • himalajska so - 1 ravna kašičica
  • smeđi šećer - 1/3 kašičice, kristal
  • biber - 3 prstohvata, mleven
  • aleva paprika - 3 prstohvata
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 supena kašika, suncokretovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Za mekane slane palačinke sa divljem belim lukom koristimo ovseno mleko - po želji domaće spremljeno na sledeći način: potopimo ovsene pahuljice na otprilike 15 minuta u filtriranu ili izvorsku vodu u odnosu - 1:4, u ovom slučaju na 1 šolju mleka - ¼ šolje ovsenih pahuljica, ¾ šolje vode.

Sameljemo ih u pasatoru ili blenderu. S obzirom da nećemo piti mleko kao napitak - koristićemo ga bez ceđenja, za palačinke, pošto su vlakna i mekinje ovsenih pahuljica korisne za organizam, takođe će delovati kao spoj u smesi za palačinke.

U dubokoj posudi metalnom žicom za mućenje promešamo sastojke za palačinke sledećim redosledom: jaje, ovseno mleko, soda za hleb, jabukovo sirće, nerafinisano suncokretovo ulje (suncokretovo ulje), kukuruzno brašno (može i integralno), fina himalajska so, smeđi šećer u kristalima, aleva paprika i biber.

Na kraju u smesu dodajemo sveže listove divljeg belog luka (sremuša) - oprane i sitno iseckane - na male trake i ponovo promešamo.

U keramički tiganj sa nelepećim premazom sipamo da se zagreje nekoliko kapljica nerafinisanog suncokretovog ulja koje nam je potrebno samo za prvu palačinku. Kutlačom sipamo malo od smese u kružić i ukoliko je moguće pravimo po 2-3 istovremeno u velikom tiganju.

Čim počnu da se formiraju mehurići i krajići na palačinkama menjaju svoju boju, znači da je vreme da pažljivo okrenemo palačinke i uskoro su gotove (dobija se otprilike 10-11 komada).

Sve naredne možemo ispržiti bez masnoće, s obzirom da je tako zdravije i daje prijatnu mekanu teksturu nežne površine, bez dodavanja teške arome i ukusa.

Poslužujemo prolećne aromatične slane palačinke još tople, po želji sa sosom od belog luka ili sa namazom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: