Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zelje sa pirinčem i divljim belim lukom na plovdivski način

Zelje sa pirinčem i divljim belim lukom na plovdivski način

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k123
Zelje sa pirinčem i divljim belim lukom na plovdivski način
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
27/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Vreme je za jedno ukusno jelo sa pirinčem i zeljem"

Potrebni sastojci

  • zelje - 4 vezice
  • pirinač - 2 šolje
  • mladi luk - 2 vezice
  • peršun - 1 vezica
  • divlja nana - 2 struka, sveža
  • divlji beli luk - 20 strukova
  • so - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač se pere dok voda ne postane bistra. Veoma dobro se opere prilikom korišćenja posude za pranje pirinča sa rupicama sa jedne strane.

Mladi luk se očisti i veoma dobro se opere. Sitno se isecka i stavlja se u vok tiganj ili dubok tiganj sa nelepećim premazom. Dodaje se ulje.

Luk se proprži 10 minuta, nakon čega se dodaje oprani pirinač.

Veoma dobro se meša i proprži se još 10 minuta, nakon čega se sipa u tepsiju u kojoj će se peći.

Zelje se očisti i veoma dovro opere.

Seče se na krupne trake i dinsta se dok ne omekne u tiganju, nakon čega se sipa u tepsiju.

Peršun se očisti od korenja, opere se i sitno se isecka.

Divlji beli luk se opere i seče se na sitne trakice. Listovi sveže divlje nane se peru i sitno iseckaju.

Peršun, divlji beli luk i divlja nana se dodaju u smesu. Promeša se veoma dobro.

Dodaje se so i aleva paprika. Meša se i dodaje se 7 šolja vode u zelje sa pirinčem.

Ukusno jelo se peče 20 minuta na 220 stepeni na najnižem nivou rerne, nakon čega se rerna isključuje tako što se tepsija ostavlja u rerni na 20 minuta bez mešanja.

Zelje sa pirinčem i divljim belim lukom na plovdivski način je gotovo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: