Način pripreme
Za mekane slane palačinke sa divljem belim lukom koristimo ovseno mleko - po želji domaće spremljeno na sledeći način: potopimo ovsene pahuljice na otprilike 15 minuta u filtriranu ili izvorsku vodu u odnosu - 1:4, u ovom slučaju na 1 šolju mleka - ¼ šolje ovsenih pahuljica, ¾ šolje vode.
Sameljemo ih u pasatoru ili blenderu. S obzirom da nećemo piti mleko kao napitak - koristićemo ga bez ceđenja, za palačinke, pošto su vlakna i mekinje ovsenih pahuljica korisne za organizam, takođe će delovati kao spoj u smesi za palačinke.
U dubokoj posudi metalnom žicom za mućenje promešamo sastojke za palačinke sledećim redosledom: jaje, ovseno mleko, soda za hleb, jabukovo sirće, nerafinisano suncokretovo ulje (suncokretovo ulje), kukuruzno brašno (može i integralno), fina himalajska so, smeđi šećer u kristalima, aleva paprika i biber.
Na kraju u smesu dodajemo sveže listove divljeg belog luka (sremuša) - oprane i sitno iseckane - na male trake i ponovo promešamo.
U keramički tiganj sa nelepećim premazom sipamo da se zagreje nekoliko kapljica nerafinisanog suncokretovog ulja koje nam je potrebno samo za prvu palačinku. Kutlačom sipamo malo od smese u kružić i ukoliko je moguće pravimo po 2-3 istovremeno u velikom tiganju.
Čim počnu da se formiraju mehurići i krajići na palačinkama menjaju svoju boju, znači da je vreme da pažljivo okrenemo palačinke i uskoro su gotove (dobija se otprilike 10-11 komada).
Sve naredne možemo ispržiti bez masnoće, s obzirom da je tako zdravije i daje prijatnu mekanu teksturu nežne površine, bez dodavanja teške arome i ukusa.
Poslužujemo prolećne aromatične slane palačinke još tople, po želji sa sosom od belog luka ili sa namazom.